spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
31.4 ° C
31.4 °
31.4 °
31 %
2.3kmh
1 %
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
35 °
Sub
24 °
Ned
20 °

Istražuju se zarade u BiH: Po prvi put će se znati koliko tko zarađuje

"Cilj istraživanja o strukturi zarada je da se dobiju međunarodno usporedivi podaci o zaradama prema individualnim karakteristikama zaposlenih, kao što su zanimanje, spol, stupanj obrazovanja, starost", pojasnili su iz Agencije za statistiku BiH.

- Oglasi -
- Oglasi -

Prvi put u BiH će biti poznati podaci o tome tko koliko zarađuje po spolu, zanimanju i drugim karakteristikama. Tako je bar najavila Agencija za statistiku BiH, koja dodaje da, u suradnji s Federalnim zavodom za statistiku i Republičkim zavodom za statistiku, počinje raditi pilot – istraživanje o strukturi zarada u BiH. Anketiranje, na uzorkom izabranim poduzećima u BiH, počinje danas i trajat će do kraja mjeseca. Usporedivi podaci  “Cilj istraživanja o strukturi zarada je da se dobiju međunarodno usporedivi podaci o zaradama prema individualnim karakteristikama zaposlenih, kao što su zanimanje, spol, stupanj obrazovanja, starost, dužina staža, vrsta ugovora zaposlenog te prema karakteristikama poslovnih subjekata, kao što su djelatnost, veličina i oblik svojine”, pojasnili su iz Agencije za statistiku BiH.

Tvrde da će ovi pokazatelji biti od velikog značaja kako za poslovne subjekte, tako i za eksterne korisnike podataka. “Referentna godina za koju se prikupljaju podaci za pilot-istraživanje o strukturi zarada je 2021”, naveli su iz Agencije za statistiku BiH. Međutim, u poslovnoj zajednici, ali i u sindikatu, nisu previše optimistični po pitanju rezultata koji će se dobiti ovim istraživanjem. Pitaju se, između ostalog, što se želi postići, a postoje i tvrdnje o tome da je ovakvo anketiranje jako teško realizirati. “Pitanje je što je krajnji rezultat istraživanja i za što će ti podaci služiti. To je vrlo teško i realizirati, jer je skoro nemoguće napraviti zajednički obrazac s obzirom na to da unutar jedne grane gospodarstva imamo poduzeća koja rade potpuno različite poslove. S druge strane, unutar jednog poduzeća imate radnike čiji rad je različito normiran pa, recimo, dva radnika na istoj liniji sjede jedan pored drugog, a nisu im iste plaće”, kaže za “Nezavisne novine” glasnogovornik Gospodarske komore Republike Srpske Vladimir Blagojević. S druge strane predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović smatra da bi trebalo da se bavimo time kako ljudi preživljavaju s plaćama koje imaju. “U ovom istraživanju doći ćemo do frapantnih podataka o tome koliko je nisko plaćena visoka stručna sprema. Mi danas imamo ljude sa završenim fakultetima koji rade za minimalne plate, koji u nedostatku radne snage rade kao konobari, kao kuhari i slično. Generalno, ne vidim svrhu tog istraživanja i što bi nam ono moglo donijeti”, rekao je Šatorović za “Nezavisne novine”. Inače, statističke agencije u BiH već izlaze s podacima o tome koliko se u BiH u prosjeku zarađuje, pa je tako taj prosjek u prosincu bio 1.042 KM. Međutim, ovaj podatak mnogi uzimaju s rezervom, jer, kako kažu, prosjek popravljaju oni koji imaju ogromne zarade, dok je dobar dio građana s jako skromnim primanjima.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.