spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Iz glavnog grada BiH poslana prosvjedna poruka: ‘Dostojanstvena plaća ili red za vize’

- Oglasi -

Članovi Sindikata radnika trgovine Bosne i Hercegovine (STBIH) okupili su se jutros ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u povodu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada.

- Oglasi -

Prosvjedi pod nazivom “Kada smo mi na redu?” počeli su jutros u 8:30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a tokom okupljanja istaknuli su i različite transparente poput “ili dostojanstvena plaća ili red za vize”, “i kaserka želi na more za 1. svibanj”.

Trgovci su frustrirani činjenicom da je politička scena u BiH, umjesto da se bavi rastućim ekonomskim problemima, ponovno okupirana beskrajno dugom i iscrpljujućom uspostavom vlasti, naveli su organizatori.

- Oglasi -

Cilj ovog Prvosvibanjskog prosvjednog uranka STBIH je, kako su ranije naveli, skrenuti pažnju na činjenicu da dugotrajan i krajnje turbulentan proces formiranja vlasti u BiH ponovno za posljedicu ima stagnaciju, ali i nazadovanje životnog standarda radnika.

Nakon okupljanja ispred zgrade Parlamentarne skupštine BIH i tu simbolično ispred zatvorenih vrata ostave svoje poruke za državni nivo vlasti koji, kako navode, se uopće ne bavi radničkim pravima što za posljedicu ima stalnu diskriminaciju radnika i radnica u pravima, ali i primanjima po bh. entitetima, STBIH kolona će krenuti put zgrade Parlamenta Federacije BIH gdje će također ostaviti svoje poruke, ali i zahtjeve za ovaj nivo vlasti.

STBIH traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini FBIH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane u vrijeme praznika i koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom razdoblju. Izmjene ovog zakona su pripremljene i potrebno ih je što prije uvrstiti u dnevni red Parlamenta FBiH, a STBIH zahtijeva da se to konačno i dogodi kako bi se ovo važno pitanje za sve trgovce konačno sustavno riješilo. Također, zahtijevaju i izmjene zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće te izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

,,Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi praznike sa svojim obiteljima, žele imati slobodnu nedjelju, te zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni. Također zaslužuju da imaju jednaku plaću za jednak rad kao i naknade na godišnji odmor i slično. Frustracija i bijes koji osjećaju zbog činjenice da su konstantno taoci ‘važnijih ciljeva’ od njihove egzistencije, trgovci više ne žele tolerirati diskriminaciju, ali i konstantan nemar i nebrigu o njihovim životima i pravima. Ne želimo više ovisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sustavna i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak gospodarstva u BiH” poručuju iz STBIH.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.