spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.7 ° C
19.7 °
19.7 °
73 %
2.5kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
18 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
22 °

Iz sjedišta NATO-a poručeno: “Ne želimo sukob. Ali, ako sukob dođe nama…”

- Oglasi -
- Oglasi -

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastali su se na vanrednom sastanku u sjedištu NATO-a u Briselu na kojem će razgovarati o ratu Rusije i Ukrajine.

Na sastanku, na kojem Tursku predstavlja ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, očekuje se da će se razgovarati o aktuelnim dugoročnim planovima NATO-a u istočnoj i srednjoj Europi nakon ruskog napada na Ukrajinu.

- Oglasi -

Prije sastanka, američki državni sekretar Anthony Blinken je sa generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da je NATO nakon ruskog napada na Ukrajinu veoma brzo pokazao jedinstvo.

- Oglasi -

Navodeći da pripremaju planove za jačanje sigurnosti NATO-a, Blinken je rekao:

NATO je obrambeni savez. Ne želimo sukob. Ali, ako sukob dođe nama, spremni smo na to. Branit ćemo svaki kvadratni centimetar teritorije NATO-a“.

Blinken je naglasio da će NATO nastaviti da pokazuje jedinstvo u narednim tjednima. Stoltenberg je naveo i da će se na današnjem sastanku “konsultirati o odgovoru na invaziju Rusije”.

Ističući da će se pozabaviti i dugoročnim posljedicama ovoga, Stoltenberg je rekao da su sinoć vidjeli vijest o napadu Rusije na nuklearnu centralu u Ukrajini. “Ovo ukazuje da se rat mora okončati i da Rusija mora povući sve svoje trupe i uključiti se u diplomatske napore”, rekao je Stoltenberg.

Mi ne želimo rat sa Rusijom, kazao je Stoltenberg.

Podvukao je da ne žele da budu pogrešno shvaćeni u pogledu svojih obaveza da štite i brane sve saveznike.

Na današnji sastanak pozvani su i ministri vanjskih poslova Švedske i Finske, koje nisu članice NATO-a, te visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE