spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
33.3 ° C
33.3 °
33.3 °
39 %
2.4kmh
1 %
Uto
34 °
Sri
35 °
Čet
31 °
Pet
33 °
Sub
28 °
spot_imgspot_img

Izbjeglice u Međugorju: U EU imamo više mogućnosti, ovdje se samo možemo moliti

- Oglasi -
- Oglasi -

Ukrajinske izbjeglice koje su utočište od rata prije mjesec dana pronašle u Međugorju, počele su napuštati ovo mjesto. Odlaze u Poljsku, Hrvatsku, ali se i vraćaju u ratnu Ukrajinu. Jedan od razloga je istek boravka od 30 dana u našoj zemlji, ali i nostalgija za svojom domovinom i obitelji, zbog čega se sve više njih uprkos ratu tamo vraća.

Mariana iz Ivano Frankivska u Međugorju će boraviti još dva tjedna, nakon toga odlazi obitelji u Poljsku. Nakon što joj je istekao rok boravka od 30 dana, zatražila je azil, čime joj je boravak produžen na 14 dana. No, neriješen izbjeglički status nije razlog njenog odlaska.

- Oglasi -

“U Europskoj uniji imamo mnogo više mogućnosti, djeca se mogu školovati i ići u vrtiće, možemo zasnovati radni odnos, a i bliže smo našoj domovini. Ovdje se možemo samo moliti”, kazala je Mariana za televiziju N1.

- Oglasi -

Iako se određeni broj izbjeglica iz Međugorja odlučilo vratiti u Ukrajinu na područje u kojem trenutno nema ratnih sukoba, za Marianu to neće biti opcija sve dok se stanje u zemlji ne smiri. Vraćati se s djecom u ratno područje kaže nije dobra ideja , no ima razumijevanje za svoje sugrađanke koje su to učinile.

,,One žele zaštiti i pomoći svojim obiteljima u Ukrajini. Žele pomoći našim braniteljima, žele volontirati, praviti im hranu i pružiti im pomoć na razne načine. Osjećale su da moraju pomoći i doprinijeti u njihovoj borbi”, dodala je.

U posljednjih sedam dana Međugorje je napustilo između 50 i 80 izbjeglica, a prema procjenama hotelijera trenutno ih je oko 200.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE