spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
1.3kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °
Pon
10 °

Izračunato koliko iznosi potrošačka korpa za rujan. Previše u odnosu na minimalnu plaću!?

- Oglasi -
- Oglasi -

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za rujan ove godine iznosi 2.852,37 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za srpanj ove godine iznosila je 1.122 KM, prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku. Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 543 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 39,34 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 17,99 posto.

- Oglasi -

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

- Oglasi -

Potrošačku korpu čine – prehrana (43,68 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (12,77 posto), higijena i održavanje zdravlja (7,86 posto), obrazovanje i kultura (9,82 posto), odjeća i obuća (14,72 posto), prijevoz (4,84 posto), te održavanje domaćinstva ( 6,31 posto sudjelovanje u sindikalnoj potrošačkoj korpi). 

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH. 

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.