spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
8.6 ° C
8.6 °
8.4 °
97 %
1kmh
100 %
Sub
9 °
Ned
13 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Jeste čuli za lijek Tocilizumab-Actemra? Navode da je efikasan kod pokušaja liječenja teških stanja zaraze virusom Covid-19

spot_img

Vlada Zeničko-dobojske županije usvojila je odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 284.123,06 KM na ime sufinanciranja troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra građanima Zeničko-dobojske županije koji pravo na sufinanciranje nisu ostvarili iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Lijek Tocilizumab primarno se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa i na listi je bolničkih lijekova, a pokazao se kao efikasan kod pokušaja liječenja teških stanja zaraze virusom Covid-19.

Radi se o 148 pacijenata koji su izvršili kupovinu navedenog lijeka od početka pandemije u ožujku 2020. do 15. travnja ove godine, kao i svim “spornim“ slučajevima gdje nije bilo moguće ostvariti pravo na sufinanciranje prema važećim propisima Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDŽ(ZZO) – priopćeno je iz Press službe ZDŽ.

Premijer Mirnes Bašić rekao je da su potrebna sredstva i model sufinanciranja usuglašeni zajedničkom suradnjom Vlade i ZZO, te da je sufinanciranje realizirano putem javnog poziva Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Naglasio je da je sufinanciranje odobreno i određenim broju obitelji pacijenata koji su preminuli, a tokom liječenja su koristili ovaj lijek – navodi se u priopćenju.

Županijska bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj od 15. travnja prilagodili su terapijske protokole i omogućili liječenje bolničkih pacijenata navedenim lijekom, a ZZO ZDŽ omogućio je sufinanciranje troškova pacijentima koji su ispunjavali uvjete.

Od 24. travnja, ZZO ZDŽ troškove nabavke sufinancira direktno bolničkim ustanovama – navodi se u priopćenju Press službe ZDŽ.

IzvorKlix.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.