spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
blaga naoblaka
27.5 ° C
27.5 °
27.5 °
48 %
1.7kmh
24 %
Sub
28 °
Ned
30 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sri
32 °
spot_img

Josip Kurevija i Ilija Petrović su prve žrtve rata u Vitezu; ulice kraj škola nose njihova imena

- Oglasi -
- Oglasi -

Prije trideset godina, točnije 3. svibnja 1992. godine, poginuli su pripadnici viteškoga Hrvatskoga vijeća obrane, Ilija Petrović i Josip Kurevija. Oni su prvi poginuli u Lašvanskoj dolini u borbi protiv srpskih paravojnih snaga i pripadnika tzv. JNA.

Život su izgubili pri zauzimanju skladišta naoružanja JNA u Slimenima, u općini Travnik, kada je ranjeno još devet pripadnika HVO-a i HOS-a Vitez. U akciji zauzimanja skladišta naoružanja sudjelovale su postrojbe HVO-a na čelu s Filipom Filipovićem te tadašnji zapovjednik Općinskog stožera HVO-a, poslije zapovjednik „Viteške“ brigade HVO-a Mario Čerkez i jedinice HOS-a Vitez sa zapovjednikom, pokojnim, Darkom Kraljevićem.

- Oglasi -

U spomen na ovaj događaj obitelji poginulih, politički predstavnici Hrvata Viteza na čelu s načelnikom Marjanovićem te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata danas su odali počast Petroviću i Kureviji na grobljima, a u spomen na prve žrtve danas u središtu Viteza dvije ulice nose ime Josipa Kurevija (kraj OŠ “Vitez”) i Ilije Petrovića (ulica kraj SŠ “Vitez”)

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE