spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.3 ° C
0.3 °
0.3 °
88 %
1.3kmh
92 %
Pon
-0 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
7 °
Pet
4 °

Kada potražiti pomoć defektologa?

- Oglasi -

Defektolog je stručnjak koji promatra stanje djeteta prouzrokovano razvojnim smetnjama i provodi tretman stimulirajući razvoj djeteta u području ponašanja, motorike, govora, emocije i socijalizacije.

Uloga defektologa je da stimulacijom razvoja djeteta kao i razvijanjem postojećih potencijala jača pojedine sposobnosti djeteta te da adekvatnim pristupom i defektološkim tretmanom ublaži ili se u potpunosti riješi postojeće razvojne smetnje kod djece, prenosi Stetoskop.

Kad se možete obratiti defektologu?

Kad je vaše dijete rođeno s nekim čimbenikom rizika ili iz nekog razloga razvoj djeteta ne ide uobičajenim tijekom.

Kad vaše dijete ima razvojne smetnje u području ponašanja, komunikacije, motorike, emocije i socijalizacije.

Kad je vaše dijete rođeno s nekim sindromom koji utječe na razvoj djeteta.

Kad se kod djeteta sumnja na poremećaj iz spektra autizma.

Djeci predškolskog uzrasta defektolog pomaže u savladavanju svakodnevnih aktivnosti kroz rutine hranjenja, oblačenja, govor, upotrebu toaleta, itd. Na školskom uzrastu stručnjak pomaže djetetu u savladavanju nastavnog gradiva i pisanja u školi pružajući defektološku podršku. Također, sudjeluje u izradi individualnog obrazovnog plana ( skraćeno IOP2 ) u skladu sa sposobnostima i mogućnostima djeteta.

Jedan od tretmana koji provodi defektolog jest redukacija psihomotorike što čini skup pokreta i vježbi koje potiču razvoj djeteta i pomažu u tretmanu djece sa različitim smetnjama u razvoju.

Defektolog kroz igru potiče razvoj djeteta i stvara uvjete da ono usvaja znanja i vještine koje će im život učiniti kvalitetnijim. U svom radu daje savjete roditeljima, kako i na koji način mogu sami pomoći svojoj djeci.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.