spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.1 ° C
2.1 °
2.1 °
91 %
1.3kmh
100 %
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °

Kako je nastao Dan rada: Što znače tri “osmice” u borbi za radnička prava

- Oglasi -
- Oglasi -

Međunarodni praznik rada – Prvi svibanj obilježava se širom svijeta, u znak sjećanja na dan kada su radnici u Chicagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmosatno radno vrijeme. Podsjetnik je to na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a pet je radnika osuđeno na smrt. Cijelo 19. stoljeće bilo je obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske plaće i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života. Štrajkaški pokreti doživjeli su najveći zamah u SAD.

Borba za prava

Oko 40.000 radnika prosvjedovalo je u Čikagu 1. svibnja 1886. godine, ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 odmora i 8 kulturnog obrazovanja. Policija je trećeg svibnja intervenirala i ubila nekoliko demonstranata, a ranila oko 50 radnika. Brojni demonstranti su uhićeni, a vođe su izvedene pred sud. Petoro ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

- Oglasi -

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. svibnja širom svijeta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe. Već od sljedeće godine taj dan se slavi kao međunarodni dan opće solidarnosti radništva. Do kraja 19. i početkom 20. stoljeća dobilo masovne razmjere.

- Oglasi -

Tijekom sljedećih godina radnici su u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su s vremenom smirene socijalne tenzije.

U BiH su prve demonstracije održane 1906. godine

Međunarodni praznik rada obilježava se velikim marševima, akcijama i demonstracijama, koje organiziraju različiti pripadnici i simpatizeri radničkog, sindikalnog i širokog antikapitalističkog pokreta.

U BiH su prve demonstracije održane 1906. godine. Nakon Drugog svjetskog rata 1. svibanj počeo se slaviti u znaku borbe za očuvanje svjetskog mira. I u Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine. Hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice. Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova. Prvi svibanj u Srbiji obilježen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

Posljednjih godina, prosvjedi 1. svibnja ponovno dobivaju vidove prosvjednih okupljanja nezadovoljnih radnika, čiji položaj, zbog ekonomske krize, postaje sve teži.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img
IzvorAvaz.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.