spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.7 ° C
19.7 °
19.7 °
73 %
2.5kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
18 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
22 °

Kako je rat u Ukrajini gurnuo pandemiju korone u drugi plan: Cijepi li se danas još netko?

- Oglasi -
- Oglasi -

Ruska agresija na Ukrajinu je preko noći okrenula globalnu pažnju svijeta u drugom smjeru. Pandemija koronavirusa odjednom više nije top svjetska tema. Dvije godine pandemija je bila najveći globalni izazov. Javnost je slušala i učila kako se prilagoditi i kako se ponašati u nekom novom normalnom, kako su često nazivali životna ograničenja koja je diktirala pandemija koronavirusa.

Učili smo o sojevima, opasnostima, mjerama zaštite. Potom su stigla cjepiva i borba za njihovu nabavku. Potom je rečeno kako ni cijepljenje nije dovoljno i kako je virus i dalje tu i prijeti. Epidemiolozi i brojni drugi stručnjaci su upozoravali kako se mora voditi računa o broju hospitaliziranih. I onda je krajem veljače došao jedan novi soj, ali ne virusni, već ratni. Vladimir Putin je naredio vojnu operaciju u Ukrajini, što je prepoznato kao agresija na tu zemlju, pa su i korona i sve mjere pale u drugi plan. Svakako treba imati na umu da je još krajem 2021. i početkom 2022. godine najavljivano kako je pandemija u posljednjoj fazi, ali kako je još važno ostati discipliniran i nastaviti cijepljenje. Međutim kako je svijet gledao brutalne napade na ukrajinske gradove, tako su priča i interes o pandemiji padali u drugi plan. Skoro niko više i ne spominje proces cijepljenja, a do jučer smo imali redovna izvješća zdravstvenih vlasti o postotku cijepljenih, o cijepljenjima u tržnim centrima, o vrstama cjepiva koje su dostupne i tako dalje.

- Oglasi -

Covid potvrde koje je Europa uvodila, a za koje se BiH tek pripremala, jer smo kasnili, kao i u svemu u pandemiji, više nisu tema o kojoj se priča. Čak sve više zemalja donosi odluku o ukidanju covid potvrda. Na ispraćaju jedne svjetske pošasti, svijet se morao suočiti s drugom. Pa tako sada svjedočimo humanitarnoj krizi, ubijanju nedužnih i redovima izbjeglica na granicama. Svijet više ne gleda je li korona mutirala u novi soj, već tamo gdje je Putin pokrenuo jedan jako opasan soj, soj rata, straha i nove neizvjesnosti.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img
IzvorKlix.ba

NAJNOVIJE OBJAVE