spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
81 %
1.4kmh
98 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
4 °
Sri
6 °
Čet
5 °

Kako se zemlja iz regije nosi sa zagađenjem zraka? Građanima ponuđene olakšice

- Oglasi -

Crnogorska Agencija za zaštitu životne sredine preporučila je u utorak stanovnicima četiri najveća crnogorska grada da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom zbog zagađenosti zraka koja je danima iznad normalne vrijednosti.

Zagađenost zraka 

Ta preporuka, kako se navodi, posebno se odnosi na starije osobe, kronične bolesnike, djecu i trudnice u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Pljevljima.   ,,Najalarmantnija i najkritičnija situacija je u Pljevljima. Tu smo u ponedjeljak navečer izmjerili preko 600 mikrograma po metru kubičnom satnu koncentraciju PM 10 i PM 2,5 čestica, dok je dozvoljena gornja granica 50 mikrograma po metru kubičnom”, kazala je za Radio Crne Gore Gordana Đukanović iz crnogorske Agencije za zaštitu životne sredine, istaknuvši da su te vrijednosti u utorak ipak značajno niže.  

Nepovoljni meteorološki uvjeti 

Đukanović je kazala da je zagađenje zraka u općinama u kojima živi skoro polovica stanovništva Crne Gore u najvećoj mjeri uzrokovano vrlo nepovoljnim meterološkim uvjetima. ,,To su temperaturne inverzije, visok atmosferski tlak, odsustvo padalina i magla, tako da kompletna količina emisije zagađujućih tvari koje se emitiraju iz kotlovnica i sustava za grijanje domaćinstava, ostaje zarobljena u tom donjem sloju atmosfere tako da su koncentracije u pojedinim djelovima dana zaista visoke”, rekla je Đukanović. U Pljevljima, gradu s trenutno najzagađenijim zrakom u Crnoj Gori nalazi se jedina crnogorska termoelektrana koja je dio državne Elektroprivrede i koja trenutno radi punim kapacitetom, ali i rudnik ugljena. 

Za stanovnike Pljevalja organiziran je izlet na čisti zrak

U Elektroprivredi Crne Gore tvrde da termoelektrana nije  vodeći zagađivač zraka u Pljevljima, već da su to kotlovnice i individualno grijanje na ugljen. Ta crnogorska državna energetska kompanija, koja se nedavno pohvalila da zarađuje milijun eura dnevno od izvoza struje, zbog velikog zagađenja zraka u Pljevljima organizairala je u ponedjeljak za stanovnike te općine izlet na planinu Durmitor kako bio udahnuli čisti zrak.

Smanjili im račune za struju za 50 posto

Pozivu se odazvalo oko 150 stanovnika koji su dan proveli u zimskom turističkom centru Žabljak. Također, u želji da stimulira stanovništvo Pljevalja da se tijekom zime grije na struju, Elektroprivreda Crne Gore smanjit će im račune za siječanj za 50 posto.   Rudnik ugljena u tom gradu donirao je aparate za pročišćavanje zraka lokalnim vrtićima, te osnovnim i srednjim školama i bolnici u Pljevljima.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.