spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.3 ° C
0.3 °
0.3 °
88 %
1.3kmh
92 %
Pon
-0 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
7 °
Pet
4 °

Kako su se nabavljale vozačke dozvole, postoje elementi eventualnog krivičnog djela!?

- Oglasi -

Agencije za javne nabave (AJN) predala je Tužiteljstvu BIH dokumentaciju o nabavci vozačkih dozvola vrijednoj 800.000 KM zbog mogućeg postojanja elemenata krivičnog djela. Reakcija AJN uslijedila je nakon prijave koju je podnio Transparency International u BiH (TI BiH) jer je Agencija za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BIH (IDDEEA) dodijelila ugovor kompaniji MUEHLBAUER početkom ove godine bez javnog nadmetanja, odnosno pregovaračkim postupkom.

Radilo se o nabavci dodatnih 200.000 vozačkih dozvola, jer je osnovni ugovor za nabavu dva milijuna istih istekao u prosincu prošle godine. IDDEEA je pokušala iskoristiti zakonsku mogućnost da nabavi dodatne količine koje su koštale 10% vrijednosti osnovnog ugovora, ali za to nisu ispunjeni zakonski uvjeti.

Kao razlog za ovakav potez u IDDEEA-i su naveli krajnu hitnost kao i to da ne mogu promijeniti trenutnog dobavljača, jer bi moglo doći do nabave obrazaca koji imaju drugačije tehničke karakteristike, što bi izazvalo tehničke poteškoće u funkcioniranju kompletnog sustava za izdavanje vozačkih dozvola.

TI BiH je u prijavi Agenciji naveo da je rukovodstvo IDDEEA-e neopravdano izbjeglo raspisivanje natječaja, jer je imalo dovoljno vremena, točnije 10 godina od zaključenja osnovnog ugovora da sprovede nabavu po zakonu. Pored toga što nije bilo krajnje hitnosti, nisu ispunjeni ni posebni uvjeti za primjenu ove vrste postupka jer je i osnovni ugovor zaključen pregovaračkim postupkom.

Također, obrazloženje da bi promjena dobavljača mogla dovesti do tehničkih poteškoća ne može biti prihvatljivo, jer se na ovaj način samo kupilo vrijeme, a u konačnici će IDDEA morati sprovesti natječaj.

Nakon inzistiranja TI BiH, Agencija za javne nabave BiH provela je monitoring ovog postupka, pregledala svu dokumentaciju i obavijestila TI BiH da je uputila prijavu Tužiteljstvu BiH.

„Zbog potencijalne povrede Zakona o javnim nabavama te mogućeg postojanja elemenata eventualnog krivičnog djela“.

Nepravilnosti u nabavama osobnih dokumenata u BiH traje godinama, a važno je napomenuti da je i nabava putovnica u ožujku 2017. godine vrijedna 9,4 milijuna KM također provedena putem pregovaračkog postupka. Ured za reviziju institucija BiH je također svojevremeno zaključio da je za nabavu osobnih dokumenata preko 100 milijuna KM podijeljeno bez provedenog natječaja.

Pored toga, zbog sumnje na primanje mita i pogodovanje trenutnom dobavljaču 2016. godine uhićen je i bivši direktor IDDEEA-e. Međutim, Tužiteljstvo BIH četiri godine od početka istrage nije podiglo optužnicu niti je donijelo zapovijed o obustavljanju istrage što je dovelo do presude Ustavnog suda BIH zbog nedonošenja tužiteljske odluke u razumnom roku.

U ožujku 2020. godine Tužiteljstvo BiH je obustavilo istragu u ovom slučaju nakon punih pet godina, piše Fokus.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.