spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
31.4 ° C
31.4 °
31.4 °
31 %
2.3kmh
1 %
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
35 °
Sub
24 °
Ned
20 °

Koliko je izbjeglica iz Ukrajine u BiH i koja je razlika između njih i migranata

- Oglasi -
- Oglasi -

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, prema podacima humanitarnih organizacija, navodi kako trenutno na području BiH boravi 140 državljana Ukrajine, koji su smješteni u privatnom smještaju.

– Granična policija BiH je u prva dva tjedna ožujka evidentirala ukupno 1.787 državljana Ukrajine, od čega ih je na ulazu u BiH evidentirano 1.047, a na izlazu iz BiH 740 državljana Ukrajine – rekli su iz Ministarstva sigurnosti uz napomenu da državljani Ukrajine po osnovu bezviznog režima u BiH mogu boraviti do 30 dana.

- Oglasi -

Kako navode, međunarodnu zaštitu, odnosno azil od Ministarstva sigurnosti zatražile su do sada tri osobe iz Ukrajine.

- Oglasi -

– Ministarstvo sigurnosti je od izbijanja rata u Ukrajini u stalnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama, humanitarnim organizacijama i Crvenim križem kako bi u slučaju masovnijeg priliva, mogli adekvatno odgovoriti i smjestiti osobe koje zatraže međunarodnu zaštitu – navode iz Ministarstva sigurnosti.

Za ovu namjenu su na raspolaganju centri u Delijašu kod Trnova i Salakovcu kod Mostara.

Također, Ministarstvo sigurnosti BiH je pripremilo nacrt odluke o privremenoj zaštiti za državljane Ukrajine, koja će nakon neophodnih konsultacija sa nadležnim ministarstvima i agencijama, biti upućena u dalju proceduru na usvajanje Vijeću ministara BiH.

,,Ovom odlukom bi se riješio njihov status, ali i uključile sve nadležne institucije za brigu o ovoj kategoriji”, pojašnjavaju.

Ukoliko ne bude bilo masovnog priliva i ne bude donesena Odluka o privremenoj zaštiti, nadležne institucije BiH će donijeti adekvatne Odluke u smislu rješavanja statusa boravka državljana Ukrajine u BiH obzirom na trajanje bezviznog režima.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić pojasnio je za Faktor da postoje kategorijalne, odnosno, pravne razlike u tretmanu izbjeglica iz Ukrajine i migranata koji se smještaju u kampove.

,,Oni dolaze sa dokumentima, prijavljuju se i traže zaštitu za razliku od ilegalnih migranata koji dolaze bez ikakve potvrde o identitetu i u masovnom broju, kao i jasnog razloga zašto su tu. Za ove koji dođu sa dokumentima iz Ukrajine, gdje nesumnjivo bijesni rat, postoje razlozi da se tretiraju kao izbjeglice”, naveo je ministar.

Cikotić dodaje da su za smještaj izbjeglica pripremljeni centri, kao i objekat koji je Vlada FBiH stavila na raspolaganje, hotel Emiran, ali da su oni uglavnom smješteni u privatnim aranžmanima.

,,Sve ovo do sada ide nekim privatnim linijama. Država još uvijek nije u velikoj mjeri uključena, osim što Granična policija i Služba za poslove sa strancima evidentira ulazak i izlazak”, istaknuo je on.

Ministar je dodao da BiH do sada nije dobivala sredstva kao pomoć u prihvaćanju izbjeglica.

,,Do sada nismo imali potrebu, ali imamo komunikaciju sa UN-ovom agencijom za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) te ukoliko zatreba od njih možemo zatražiti i dobiti sredstva”, rekao je Cikotić.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.