spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
84 %
1.8kmh
83 %
Pet
16 °
Sub
21 °
Ned
21 °
Pon
18 °
Uto
20 °

KOMENTAR: Kako je Vlada FBiH 27 milijuna KM „bacila niz rijeku“

- Oglasi -
- Oglasi -

Da nas više ništa ne može iznenaditi, a kada je riječ o trenutnoj društveno-političkoj situaciji u BiH dokazuje današnja potvrđena informacija pristigla iz ureda Vlade Federacije BiH. „Nezaposlene osobe u Federaciji BiH dobiti će jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100,00 KM najkasnije do 30. studenog“, stoji u informaciji. Njih 270 tisuća, dobiti će po stotinu konvertibilnih maraka.

Da se radi o kupovanju vremena za neki vid socijalnog mira pa čak i kupovini glasova, govori podatak da se o ovoj odluci raspravlja baš danas, netom prije Općih izbora, točnije 10 dana pred izbore. Stotinu konvertibilnih maraka, u ovo vrijeme enormnih poskupljenja svega, životnih namirnica, troškova režija, rasta cijena odjeće i obuče potrebne za školarce, goriva i ostalog, vjerojatno neće biti ne samo od velike koristi, nego od nikakve koristi nezaposlenom čovjeku na području Federacije BiH. Dvadeset i sedam milijuna maraka bačeno je niz rijeku ovom odlukom. Za taj bačeni iznos, moglo se i moralo napraviti mnogo više. Ovim iznosom, mogla su se otvoriti mnoga nova radna mjesta i tako sustavno riješiti problem gdje bi određeni broj osoba dobio posao te na taj način osigurao sebi i obitelji perspektivniju budućnost. Po poznatoj izreci da je bolje gladnog čovjeka naučiti pecati nego mu dati ribu Vlada je učinila upravo suprotno. Prebacivanjem ovih sredstava npr. poduzećima kojima je radna snaga prijeko potrebna kroz uvezivanje poduzeća da budu dužna brinuti u budućnosti o primljenim nezaposlenim osobama, ovaj novac bio od veće koristi nego li današnja Odluka Vlade Federacije BiH. Novac se mogao iskoristiti i za javne projekte, subvencije poskupljenjima goriva, ogrijeva, školskog pribora, kao što to rade moderne i razvijene države, no naša Vlada se odlučila na „tešku socijalu“ koja je odavno prevaziđena s ovim iznosom jer je danas za 100 KM nemoguće kupiti osnovne životne namirnice. Ipak, netko će reći bolje išta nego ništa, no razmišljajući šire jasno je da se s 27 milijuna markama ipak mogla stvoriti dodana vrijednost.

- Oglasi -

Treba dodati kako je ranijom Odlukom više od pola milijuna ljudi, umirovljenika, civilnih žrtava rata i osoba sa invaliditetom dobilo je također po 100,00 KM. Dakle, tom odlukom je preko 53 milijuna maraka Vlada Federacije BiH izdvojila navedenim kategorijama društva. U mnogim razgovorima sa umirovljenicima na temu značaja stotinu maraka koje su dobili rekli su da im niti malo nije olakšan život, da isplata ovog iznosa nije nikakvo rješenje, a iz razloga jer je sve drastično poskupilo, a na mnoge stvari se trebalo sustavno i politički djelovati da do toga ne dođe. Dakle, osamdeset milijuna maraka izdvojeno je kroz ove dvije mjere pomoći stanovništvu u Federaciji BiH, a da, vjerojatno dijelimo mišljenje, društvo neće osjetiti, niti će se status umirovljenika, nezaposlenih i drugih dobitnika ove pomoći, popraviti. Ovo je samo dokaz nefunkcionalnosti države, paušalnog rada, donošenja odluka bez sustavnog pristupa određenom problemu, a sve s ciljem ostvarivanja političkog cilja, a on je, nastaviti vladati i naredne četiri godine.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE