spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
80 %
1.5kmh
73 %
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
21 °
Sub
21 °
Ned
13 °

Konačno: Nošenje maski u Federaciji više nije obavezno

- Oglasi -
- Oglasi -

Vlada Federacije BiH usvojila je prijedlog Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, prema kojem nošenje maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru više nije obaveza nego preporuka, osim nekih izuzetaka.

Među zapovijedima, od danas pa u narednih 14 dana je obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sustava u zatvorenom prostoru i uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra u svim zdravstvenim ustanovama, bez obzira na oblik vlasništva, ustanovama koje zbrinjavaju starije osobe ili osobe s poteškoćama u razvoju i s duševnim smetanjama, te kazneno-popravnim i drugim ustanovama socijalne zaštite, kao i sredstvima javnog prijevoza.

- Oglasi -

Izuzetno, zaštitne maske nisu obavezni nositi korisnici ovih ustanova koji imaju probleme s disanjem zbog kroničnih bolesti ili koje ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.

- Oglasi -

Zapovijeđeno je i da se sva okupljanja odvijaju u prostoru koji omogućuje obavezni fizički razmak od najmanje dva metra između osoba i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, za čije provođenje su odgovorni organizatori skupa.

Na skupovima koji se održavaju u zatvorenom prostoru, a na kojima se okuplja više od 300 osoba, pored maske, svi sudionici moraju imati negativan antigenski test (ne stariji od 24 sata) ili PCR test (ne stariji od 48 sati), potvrdu o prebolovanom COVID-19 (ne stariju od četiri mjeseca) ili potvrdu o završenom cijepljenju (ne stariju od četiri mjeseci nakon druge, odnosno 12 mjeseci nakon treće doze cjepiva).

Kada je riječ o pružanju usluga u ugostiteljskim objektima u zatvorenom i na otvorenom prostoru zapovijeđeno je poštivanje razmaka od minimalno dva metra između stolova. Ugostiteljski objekti koji organiziraju muziku uživo, disko klubovi, kao i objekti slične namjene moraju provoditi CPT pravilo i obavezno poštivanje razmaka od minimalno dva metra između stolova.

U svim oblicima trgovina, u skladu s Pravilnikom o klasifikaciji trgovina i drugih oblika trgovine na malo, ograničava se broj kupaca tako da se definira prostor od 10 m2 prodajnog objekta po potrošaču. Bez obzira na veličinu prostora prodajnog objekta, nije dopušten boravak više od 400 potrošača.

Kako je danas zaključeno, vladama županija, odnosno kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva, zapovijeđeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ-a, te im je preporučeno da, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području županije, uvedu pravilo cijepljen/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje županije i o istom izvijeste Krizni stožer FMZ-a.

Krizni stožer FMZ-a zadužen je da prati epidemiološku situaciju na području FBiH, kao i uvođenje i provođenje pravila CPT za područje županije, te ukoliko ocijeni potrebu predlaganja jedinstvenih mjera na području FBiH u vezi pravila CPT o tome izvijesti Vladu FBiH radi donošenja mjere.

Krizni stožer će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti nadležnim županijskim institucijama, kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama, te Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove i županijskim upravama policije, a Vlada FBiH će obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je danas donijela.

U danas prezentiranoj informaciji Kriznog stožera FMZ-a je, uz ostalo, navedeno da je u sedmom ovogodišnjem tjednu zabilježen pad svih indikatora, a najveći je pad broja novih potvrđenih slučajeva COVID-19 i sedmodnevne incidence za po 45,8 posto. Na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 148,4 slučaja na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana viša od prosječne zabilježena je u Sarajevskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Tuzlanskoj županiji

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img
IzvorKlix.ba

NAJNOVIJE OBJAVE