spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Majka iz Zenice i njen partner tjerali petero djece na prosjačenje po zimi bez obuće i odjeće: Osuđeni su!

- Oglasi -

Županijski sud u Zenici osudio Mirsada Crnovića, Refika Dedića i Hasibu Šuvalić na ukupno 20 godina zatvora zbog krivičnog djela organizirana trgovina ljudima.

- Oglasi -

– Postupajući po optužnici Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije dana 9. ožujka 2023. godine donio je osuđujuću, prvostupanjsku i nepravomoćnu presudu protiv Crnović Mirsada, Šuvalić Hasiba i Dedić Refika zbog krivičnog djela organizirana trgovina ljudima iz članka 210b. Stav 1./2. u vezi sa krivičnom djelom trgovina ljudima iz člana 210a. Stav 2. KZ F BIH u vezi sa članom 31. istog zakona kojom ih osuđuje na kaznu zatvora i to Crnović Mirsada na kaznu zatvora u trajanju od 10 (deset) godina, Šuvalić Hasibu na kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina i Dedić Refika na kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina – priopćeno je iz Županijskog suda. 

Rukovodio grupom

Kako je navedeno u optužnici Crnović Mirsad je u kolovozu 2020. godine pa do svibnja 2021. godine, u cilju činjenja krivičnih djela organizirao i rukovodio grupom ljudi u kojoj je zajedno sa Šuvalić Hasibom i Dedić Refikom, zvani “Edin” činio krivično djelo Trgovine ljudima u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem. 

- Oglasi -

Šuvalić Hasiba i Dedić Refik činili su krivično djelo u okviru grupe Trgovine ljudima u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem, a koju je organizirao Crnović Mirsad. 

– U periodu od kolovoza 2020. godine do travnja 2021.godine, zajednički i dogovoreno, na području gradova Kaknja, Ilijaša, Visokog, Bihaća, Prijedora, Mostara, Busovače i Livna, živeći u vanbračnoj zajednici Crnović Mirsad i Šuvalić Hasiba u mjestu Sopotnica, općina Kakanj i sa njenih petoro vanbračne djece i to: kćeri Š. S., sinom Š.A., kćeri Š.Dž., sinom Š.E., i sinom Š.D., svima otac nepoznat, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, Crnović Mirsad svjestan da navodi i prevozi osobe koje nisu navršile 18 godina života u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem – navodi se u optužnici. 

Više lokacija

U optužnici se navodi da je Šuvalić Hasiba svjesna da navodi i predaje Crnović Mirsadu svoju djecu koja nisu navršila 18 godina života u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem, što je i htjela, na način da su, koristeći nedovoljnu duševnu razvijenost s obzirom da se radilo o djeci, prijetnjom upotrebe sile i koristeći bespomoćnost djece, te korištenjem metoda psihičkog i fizičkog zlostavljanja zbog neposluha, vršili navođenje na prosjačenje, skoro svako jutro budili rano djecu, bez obzira na vremenske prilike, čak i po iznimno hladnom vremenu i niskim temperaturama, u situaciji kada su djeca bila i bez odgovarajuće odjeće i obuće, pa ih je takve Crnović Mirsad svojim putničkim vozilom „Golf II“ bijele boje,  razvozio na više lokacija. 

Djeca su morala skupiti dnevni iznos u prosjeku između 30 i 80 maraka. 

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.