spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Među bh. školarcima zavladao je opasan trend: ,,Imat ćemo karcinome vezane za usnu šupljinu”

- Oglasi -

Nizama Šukurović, specijalista neuropsihijatar i šefica Odjeljenja za narkomaniju u Zavodu za bolesti zavisnosti KS, govorila je o djelovanju i štetnosti “snusa”.

Među školarcima u BiH evidentirana je pojava sve češće upotrebe opasne supstance “snus”. Korištenje “snusa” nosi rizik za neke kancerogene bolesti, prije svega, usta i grla. Povećava rizik za nastanak srčanih oboljenja i moždanog udara.

Elma Dizdarević, potpredsjednica Vijeća roditelja KS i profesorica u Srednjoj medicinskoj školi, kazala je da je Vijeće roditelja upoznato prije nekoliko mjeseci da sve više učenika osnovnih škola na području općine Novi Grad Sarajevo koristi “snus”.

,,Mi smo odmah donijeli zaključak da ćemo se obratiti nadležnima i roditeljima, da napravimo inicijativu da upoznamo roditelje o kakvoj vrsti duhanskog proizvoda se radi”, kazala je.

Amsar Hadžimujić, direktor u Osnovnoj školi “Malta” Sarajevo, kaže da je informaciju o pojavi “snusa” u školi dobio krajem prethodne školske godine.

,,Prvi slučaj koji se pojavio u našoj školi je bio početkom listopada, gdje smo detektirali problem i prevetivno djelovali i obavijestili kadar o pojavi ‘snusa’. Ne samo u starijim razredima, počelo se spuštati i u niže razrede, od 6. do 9., i nastavnici su skrenuli djeci pažnju kako izgleda ‘snus’ i koje posljedice nosi”, kazao je Hadžimujić za TV N1.

Aida Ramić-Čatak, pomoćnica direktora za stručne poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ističe da zakon jasno definira da je konzumacija svih vrsta duhanskih proizvoda, kao i prodaja maloljetnima zabranjena.

,,Pored ‘snusa’ moramo se osvrnuti i na električnu cigaretu i nargile koje su vrlo popularne, pa postaviti pitanje tko dozvoljava otvaranje nargila barova u samoj blizini škola”, kazala je.

Nizama Šukurović, specijalista neuropsihijatar i šefica Odjeljenja za narkomaniju u Zavodu za bolesti zavisnosti KS, govorila je o djelovanju i štetnosti “snusa”.

,,To je jedan duhanski proizvod gdje je nikotin akcenat i djeluje na nikotinske receptore, stvara neki osjećaj ugode, opuštanja. Čak smanjuje i bol, ali rizici i štete koji će nastati uslijed duže konzumacije su ogromne. Kod pušača imamo karcinom pluća, s obzirom da je bezdimni proizvod, ovdje ćemo imati probleme druge vrste, imat ćemo karcinome vezane za usnu šupljinu, farinkse, gušteraču, dijabetes, moždani udar, ali najveća šteta je ukoliko se razvije ovisnost”, kazala je Šukurović.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.