spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
33.2 ° C
33.2 °
33.2 °
40 %
3kmh
0 %
Uto
32 °
Sri
35 °
Čet
33 °
Pet
34 °
Sub
28 °
spot_imgspot_img

Međunarodna agencija za energiju poručila Europi da se spremi na zimu bez ruskog plina

- Oglasi -
- Oglasi -

Europa se mora odmah pripremiti da Rusija ove zime isključi izvoz plina u regiju, rekao je Fatih Birol. šef Međunarodne agencije za energiju, koji je pozvao vlade, a rade na smanjenju potražnje i održavanju nuklearnih elektrana otvorenim.

Birol je kazao da bi smanjenje dopremanja plina posljednjih tjedana koje je Kremlj pripisao radovima na održavanju moglo biti početak širih rezova osmišljenih kako bi se spriječilo punjenje skladišta i pripremi za zimu.

- Oglasi -

,,Europa bi trebala biti spremna u slučaju da ruski plin bude potpuno prekinut. Što se više približavamo zimi, to više razumijemo namjere Rusije. Vjerujem da su rezovi usmjereni na spriječavanje europskog punjenja skladišta i povećanje ruske poluge u zimskim mjesecima,” rekao je Birol u izjavi za Financial Times.

- Oglasi -

Zemlje EU-a se trude da napune svoja skladišta plinom,. Njemačka se nada da će do studenog dosegnuti 90 posto kapaciteta. Njena skladišta su trenutno tek polovično puna.

Države članice također rade na smanjenju svog oslanjanja na ruska fosilna goriva, nabavljanjem plina iz drugih zemalja, uključujući SAD, te ubrzavanjem prelaska na obnovljivu energiju. Dužnosnici su priznali da izbacivanje ruske nafte i plina znači sagorijevanje više ugljena i održavanje nuklearnih elektrana.

Birol je rekao da hitne mjere koje su europske vlade poduzele za smanjenje potražnje za energijom vjerojatno nisu otišle dovoljno daleko te je pozvao zemlje da rade na očuvanju zaliha energije.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE