spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ministar naložio da na Policijskoj akademiji bude uveden predmet iz oblasti nasilja nad ženama

- Oglasi -

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak naložio je da na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova bude uveden predmet „Rodnozasnovano nasilje, maloljetnička delinkvencija i nasilje u obitelji“, koji će biti obvezan predmet za sve polaznike osnovne policijske obuke.

- Oglasi -

U novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji će u narednim tjednima biti upućen Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na davanje suglasnosti, sistematizirano je stručno-operativno radno mjesto predavača na predmetu „Rodnozasnovano nasilje, maloljetnička delinkvencija i nasilje u obitelji“.

Nalog ministra Isaka uslijedio je nakon tragičnih događaja u Gradačcu kao i drugih slučajeva nasilja nad ženama, vršnjačkog nasilja i krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

- Oglasi -

Svi budući polaznici osnovne policijske obuke za početni čin „policajac“ i čin „mlađi inspektor“ bit će u obvezi da se educiraju iz oblasti rodnozasnovanog nasilja, maloljetničke delinkvencije i nasilja u obitelji. U izradu nastavnog plana i programa bit će uključeni službenici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, kao i predstavnici akademske zajednice i eksperti iz te oblasti.

,,Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ističe kako je tematika rodnozasnovanog nasilja, maloljetničke delinkvencije i nasilja u obitelji bila obuhvaćeni nastavnim planom i programom na više predmetnih cjelina na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, ali ministar Isak je procijenio kako je potrebno navedenu tematiku izdvojiti u posebnu predmetnu cjelinu”, priopćeno je iz te institucije.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.