spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mnoge opasnosti vrebaju na društvenim mrežama: Od kladioničarskih prevara do prijetnji i ucjena

spot_img
Video AD

Život bez društvenih mreža danas je mnogima nezamisliv, bilo da su motivi poslovne ili privatne prirode. Ne tako davno društvene mreže su bile samo vrsta internetske usluge, koji se najčešće javljao u obliku klasične platforme, prozora ili web-stranice.

Oglasi #1

Danas je priča sasvim drugačija, jer postoje stotine servisa, a među najpoznatijima su svakako – Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. U posljednje vrijeme i TikTok je nešto bez čega ne mogu mnogi korisnici društvenih mreža. Sve društvene mreže nose sa sobom benefite, ali istovremeno i mnogobrojne rizike – od krađe identiteta i osobnih podataka, pa do raznoraznih zloupotreba kojima smo nekada, svjesno ili nesvjesno, i sami doprinijeli.

Kladioničarske prevare

Oglas #3

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, najčešće su kladioničarske prevare. Iako je način izvršenja ovakvih prevara itekako poznat javnosti, i dalje pravaranti putem društvenih mreža nalaze žrtve. Jedan od posljednjih slučajeva dogodio se krajem kolovoza u Derventi. Neimenovana žena je platila više od 3.000 KM za navodne kladioničarske dojave osobi koja ju je nakon toga blokirala na društvenim mrežama. Nisu rijetkost ni prevare putem internet oglasnika. Prodavaču se javlja navodni kupac, koji traži broj bankovnog računa kako bi uplatio novac, a scenarij i sami znate. I obrnuto, lažni prodavač nudi robu, kupac šalje novac, a u konačnici ostaje i bez robe i bez para. Ovakvih i sličnih primjera je bezbroj. U posljednje vrijeme pojavio se i drugi mnogo opasniji način zloupotrebe društvenih mreža u BiH, a o čemu se nedavno uspozorili i iz Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije (MUP TŽ).

Kako su naveli iz MUP-a TŽ, evidentan je porast prijava građana u kojima se ukazuje na zloupotrebu društvenih mreža, najčešće aplikacija – Instagram i Messenger, gdje građani dobrovoljno stupaju u kontakte sa nepoznatim osobama putem navedenih aplikacija! Iako građani ne poznaju takve osobe, stupaju u pisanu komunikaciju – dopisuju se, a u nekim slučajevima čak obavljaju i video pozive! Tu nije kraj. Kako upozoravaju iz MUP-a TŽ, građani im dobrovoljno ustupaju svoje fotografije različitih, pa čak i eksplicitnih sadržaja!

Počinitelji iz inozemstva

“Ustupaju i podatke o sebi, nakon čega su bili izloženi različitim prijetnjama, iznudama i ucjenama da će njihove eksplicitne fotografije protivno njihovoj volji biti iznesene u javnost putem društvenih mreža, ukoliko im ne uplate određene novčane iznose”, navode iz MUP-a TŽ. Prema dosadašnjim saznajima istražitelja, sve ukazuje na to da su počinitelji ovih radnji osobe iz – inozemstva. “Zbog svega navedenog istraga u navedenim slučajevima je otežana, kao i nadoknada izgubljenih novčanih sredstava”, pojašnjavaju iz MUP-a TŽ. Iz MUP-a TŽbsu decidni te su uputili apel građanima.

“Apeliramo na građane da ne stupaju u kontakte sa nepoznatim osobama (profilima), a pogotovo da ne ustupaju svoje osobne fotografije, podatke o sebi ili bilo kakve druge sadržaje, kako bismo zajedno spriječili neželjene posljedice”, zaključuju iz MUP-a TŽ.

Oglas Dno #1

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.