spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

NAJAVA: Obilježavanje 29. obljetnice stradanja Hrvata Križančeva Sela

- Oglasi -

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Vitez najavila je obilježavanje 29. obljetnice stradanja Hrvata Križančeva Sela za dan 22. prosinca 2022. godine. Prema protokolu toga dana od 11:00 služit će se sveta misa u crkvi svetog Leopolda Mandića u Dubravici kod Viteza, nakon čega će biti formirana kolona sjećanja. U 13:00 bit će polaganje vijenaca i svijeća na spomen obilježju Križančevo Selo gdje će se moliti opijelo za sve poginule branitelje.

ZLOČIN U KRIŽANČEVU SELU I DALJE BEZ KAZNE

Podsjećamo, u potpunoj blokadi Hrvata Središnje Bosne, koja je trajala 316 dana, samo u Vitezu su poginula ili su ubijena 653 vojnika i civila. Među 78 ubijenih civila bilo je 21 dijete. Ranjeno je više od 2000 vojnika i civila, ostalo je 328 udovica, 22 djece bez oba, a 431 dijete bez jednog roditelja. Nalogodavci ovih zločina i blokade Hrvata, koji su branili svoje domove i obitelji još uvijek nisu kažnjeni za svoja nedjela.

Nakon upada pripadnika Armije RBiH, u čijem sastavu su bili i strani ratnici, poznatiji kao mudžahedini, u Križančevo Selo, 22. prosinca 1993. godine i nekoliko sati poslije, dogodio se pravi pokolj nad zarobljenim vojnicima HVO-a i hrvatskim civilima, koji su branili liniju obrane prema svoje naselju i gradu. Selo su opljačkali, a kuće i gospodarske objekte zapalili. Na licu mjesta ubijena su 34 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo žena i staraca, dok je 30 vojnika zarobljeno i odvedeno u selo Počulica, a poslije u Zenicu gdje im se jedno vrijeme gubi svaki trag, a 39 dana nakon zarobljavanja, pod pritiskom obitelji, UNPROFOR-a i MCK, bošnjačka je strana predala 30 tijela zarobljenih.

Armija BiH je masakrirala sve zarobljenike na kojima su se jasno vidjele posljedice mučenja. Sve je zabilježeno videozapisima i zapisnikom liječničkog povjerenstva koje je vršilo identifikaciju, no unatoč tim materijalnim dokazima i brojnim svjedočanstvima postoje snage koje nastoje minorizirati patnju i stradanja Hrvata nazivajući ovaj događaj “briljantnom vojnom pobjedom”, stavljajući dodatno sol na ranu žrtvama i njihovim obiteljima koje još uvijek čekaju pravosnažne presude za nalogodavce i izvršitelje ovog zločina. Žrtva je žrtva, bez obzira na ime i prezime, naciju i religijsku pripadnost i svaka žrtva iziskuje pijetet i poštovanje, a izvršitelj zločina, ukoliko želimo istinsko pomirenje i suživot mora biti priveden svjetlu pravde.

Pred raspravnim vijećem Suda Bosne i Hercegovine traje o suđenje osmorici bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine koje optužnica tereti za ratne zločine počinjene 1993. nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Križančeva sela, kod Viteza u Središnjoj Bosni.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.