spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
84 %
1.8kmh
83 %
Pet
16 °
Sub
21 °
Ned
21 °
Pon
18 °
Uto
20 °

NASTAVLJENO SUĐENJE/ Svjedok: Pričalo se da su zarobljeni vojnici HVO-a pobijeni

- Oglasi -
- Oglasi -

Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine govorio je o saznanjima u vezi sa zarobljavanjem i ubojstvima vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u prosincu 1993. godine.

Svjedok Ahmet Hodžić kazao je da je bio mobiliziran 1993. godine te da je bio u probojnom vodu 325. brigade. Prisjetio se da su krenuli u akciju “oslobađanja” Starog Viteza, te dodao da nije vidio tijela u Križančevu Selu, ali da je saznanja dobio na Počulici dva-tri dana poslije akcije.

- Oglasi -

“To su pretežno civili pričali, da su zarobljeni HVO vojnici i da su pobijeni”, rekao je Hodžić.

- Oglasi -

Svjedok je kazao da se pričalo kako se to dogodilo kod Rokijeve kuće. Na pitanje tužitelja Ivana Matešića svjedok je rekao da je čuo da su tu bili Roki, Šaćir i Sadik Omanović.

Tužitelj Matešić je upitao svjedoka je li mu je netko od optuženih dolazio u periodu između njegove prve i druge izjave u istrazi, na što je on odgovorio potvrdno.

“Kasim je dolazio kući, htio je da kažem da sam bio dolje u Gačićevom potoku”, rekao je Hodžić, dodavši da je tada kazao kako nije bio tu i da ne želi biti dio toga, te da ne zna razlog zašto mu je to rečeno.

Za ubojstva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradine i Dubravice kod Viteza 22. prosinca 1993. godine, optuženi su Ibrahim Purić, Nijaz Sivro, Ibrahim Tarahija, Rušit Nurković, Almir Sarajlić zvani Roki, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović.

Prema optužnici, Purić je bio zapovjednik 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Tarahija zapovjednik Treće bojne ove postrojbe, Sivro i Nurković pomoćnici zapovjednika, a ostala četvorica pripadnici ove brigade.

Na pitanje obrane svjedok je kazao da nije vidio Almira Sarajlića tijekom postrojavanja pred polazak u Križančevo Selo. Odvjetnik Nermin Vila upitao je svjedoka tko mu je rekao da s njim nije bio izvjesni Suve, na što je svjedok kazao da su mu to rekli inspektori tijekom davanja druge izjave, ali da je on bio siguran da je Suve bio s njim.

Svjedok je dodao da je čuo pucnjavu, ali nije čuo jauke i zapomaganja kada se rastao od svoje skupine prije zemunica HVO-a.

Odgovarajući na pitanje odvjetnika Vile, svjedok je kazao da je Roki imao više kuća te da je Rokijeva kuća iz priče bila kuća Džeme i Semira, oca i brata Almira Sarajlića, te da on smatra da je to isto. Na pitanje sutkinje Dalide Burzić da li je Roki bio poznat svima i da li se “Rokijeva kuća” koristila “žargonski”, svjedok je odgovorio potvrdno.

Na pitanje Sudbenog vijeća da objasni zašto je u drugoj izjavi tijekom istrage dao više informacija nego u prvoj, uključujući priču koju je čuo za ubojstva vojnika HVO-a, svjedok je objasnio da nije htio da bude uključen u to i da prisustvuje ispitivanju, ali da je onda odlučio ispričati svoja saznanja.

Upitan od obrane da objasni zašto u istrazi nije spomenuo kako je sa Almirom Sarajlićem, Sadikom i Šaćirom Omanovićem bio i Kasim Kavazović, a danas to spominje, svjedok je rekao da je za Kavazovića čuo preko medija.

Na današnjem ročištu saslušan je još jedan svjedok, no odlukom Sudbenog vijeća javnost je tada bila isključena.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE