spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.1 ° C
2.1 °
2.1 °
88 %
1.3kmh
100 %
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °

Nema odgode izbora?! Središnje izborno povjerenstvo održalo trening za izborna povjerenstva

Cilj obuke je uvećanje fonda visokostručnih kadrova odnosno trenera izborne administracije u BiH i to prije svega biračkih odbora.

- Oglasi -
- Oglasi -

U okviru zajedničkog projekta Vijeća Europe i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pod nazivom ”Trening trenera izbornih povjerenstava”, nakon što su ranije održane obuke u Sarajevu, Tesliću, Banja Luci, Tuzli, Mostaru i Zenici, završena je i dvodnevna obuka za 43 novoimenovana člana iz 32 općinska/gradska izborna povjerenstva. Cilj obuke je uvećanje fonda visokostručnih kadrova odnosno trenera izborne administracije u BiH i to prije svega biračkih odbora.

Osim članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vanje Bjelica-Prutine i Suada Arnautovića kao predavača, na obuci su aktivno sudjelovali Merce Castells, međunarodni ekspert za izbore i Zekerija Mujkanović, Glavni tužitelj Brčko Distrikta BiH. Castells je govorila o međunarodnim i regionalnim izbornim standardima, dok je na temu ”Prekršajne i kaznene odgovornosti članova biračkih odbora u izbornom procesu” govorio Mujkanović. Tijekom obuke obrađene su i sljedeće tematske cjeline: određivanje biračkih mjesta i procedure imenovanja biračkih odbora, nadležnosti biračkog odbora i rukovođenje radom na biračkom mjestu, identifikacija te mogućnost autentifikacije birača i proces glasovanja na biračkom mjestu, radnje nakon zatvaranja biračkog mjesta i brojanje glasačkih listića većinski glas, brojanje glasačkih listića otvorena lista, način pakiranja izbornog materijala i procedure povrata izbornog materijala izbornom povjerenstvu i metodologija edukacije članova biračkih odbora. Nakon što je okončan ovaj ciklus obuke, Središnje izborno povjerenstvo BiH će shodno odredbi članka 2.2 stavak (5) Izbornog zakona BiH odmah nakon raspisivanja Općih izbora u BiH planiranih za 2. listopad 2022. godine, sukladno Nastavnom planu i programu edukacije organa za provođenje izbora, organizirati novi ciklus edukacije svih članova izbornih povjerenstava osnovnih izbornih jedinica u BiH kako bi se upoznali sa podzakonskim propisima koji će biti usvojeni i objavljeni na dan raspisivanja izbora, navode iz SIP-a.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.