spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Neradna nedjelja u FBiH uskoro bi mogla postati stvarnost: Samo ugostitelji “trljaju ruke”

- Oglasi -

Na jesen Vlada Federacije BiH trebala bi razmatrati zakonske izmjene kojima bi se obveznim proglasilo zatvaranje prodajnih objekata nedjeljom i u dane praznika. Plan je da se zakonom izjednači praksa na nivou cijelog entiteta, a koja je do sada bila parcijalna, javlja BHRT. Da bi nedjelja trebala biti neradni dan za trgovce, suglasna je većina upitanih građana.

- Oglasi -

,,Zaslužuju. Zaslužuju čak i subotu. Zaslužuje više radnika jer ih je mali broj i zbog toga se radi i subotom i nedjeljom, a i prekovremeno. Na kraju krajeva, svatko tko misli da je to lako nek se stavi i prohoda u tuđim cipelama, pa da vidi kako je. Nitko ne želi ostavljati svoje obitelji, prijatelje, socijalni i društveni život“, “Nedjelja je uvijek slobodan dan bio, zato mislim da je bolje da se ne radi nedjeljom“, samo su neki od komentara.

U Federaciji BiH u pripremi su izmjene zakona po kojem bi nedjelja za trgovce u Federaciji BiH konačno bila neradna. Buduće izmjene zakona čije razmatranje je rezervirano za jesen ove godine, u velikoj mjeri bit će prepisane od susjedne Hrvatske, sa jednom razlikom – u Bosni i Hercegovini će sve nedjelje u godini biti neradne.

- Oglasi -

,,Naravno postoje tu izuzeci, određenih trgovina kao što su suvenirnice, pekare, benzinske crpke, dežurne ljekarne i slično, a to će biti izuzeto i naravno što bude Stožer civilne zaštite u slučaju nekih elementarinh nepogoda odredio, kazao je Amir Hasičević, federalni ministar trgovine.

Postavlja se pitanje što će biti sa onim trgovinama kojima je nedjelja pazarni dan, primjerice cvjećara u blizini groblja.

,,Cvjećaru smo prvenstveno otvorili uz groblje jer ljudi najčešće dolaze nedjeljom. Ugrozit će poslovanje iz razloga što mi radimo sa svježim cvijećem, koje ne može dugo stajati, a sad ne može čovjek kupiti svježe cvijeće u subotu, pa da ga nosi tek u nedjelju na groblje, mišljenja je vlasnik cvjećare Deni Begić.

Promet se ne bi trebao preliti u RS

Sindikati pozdravljaju odluku. Bojazan poslodavaca da će se promet iz Federacije preliti u Republiku Srpsku, a koja nema uređenu ovu oblast na nivou enititeta, ne smatraju opravdanom.

,,Ukoliko veliki poslodavci zaista usuglase da će se ti trgovački lanci pridržavati takvih stvari, onda nam je manja bojazan što će se dešavati sa Republikom Srpskom. Mi tu apeliramo i na svijest građana i oni su svjesni da radnici u trgovini imaju svoj slobodan dan, naglašava Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza sindikata Bosne i Hercegovine.

Ugostitelji sretni

Ugostitelje će, čini se, zabrane rada ovaj put zaobići. Ipak, nadaju se da se do jeseni neće ništa promijeniti.

,,Sigurno bi se to u ovakvom vremenu, kada većina ugostitelja jedva opstaje, odrazilo na njihovo poslovanje. Međutim, nijedna zemlja u okruženju nema zabranu rada ugostiteljskih objekata, tako da mi bi bili prva zemlja, ističe ugostitelj Senad Džanić.

Inicijativa o neradnom danu usvajana je selektivno i to u Mostaru, Čapljini, Livnu, Kiseljaku i Goraždu, na osnovu općinskih ili županijskih propisa. Sanski Most koji je prije dvije godine donio ovu odluku, nedavno ju je ukinuo.

U kontekstu neradne nedjelje uvijek je otvoreno pitanje: Da li bi radnici radije radili nego odmarali da im je primjerice, rad nedjeljom više plaćen?

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.