spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
98 %
1.6kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
8 °
Pon
13 °

Netflix snimio dokumentarac o zatvoru u Zenici, britanski novinar proveo sedam dana sa zatvorenicima

- Oglasi -
- Oglasi -

U dokumentarcu se pojavljuje i Mirza Hatić, “osoba od ranije poznata” i policiji i bh. javnosti.

Zenički zatvor jedna je od glavnih priča nove sezone Netflixove serije Inside the World’s Toughest Prisons.

- Oglasi -

Seriju vodi britanski novinar Raphael Rowe, koji je odslužio 12 godina zatvorske kazne za zločin koji nije počinio. Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa Zenica tako se našao u “društvu” zatvora u Meksiku, Brazilu, Filipinima, Kolumbije, Poljske, Rumunije, Ukrajine, Južne Afrike, ali i Njemačke.

- Oglasi -

Dokumentarac počinje podsjećanjem na agresiju na Bosnu i Hercegovinu, uz navode kako su poslijeratni kriminal i korupcija kreirali mafiju, “a to je stvorilo jedan od najvećih europskih problema – trgovanje oružjem, drogom i ljudima”, govori Rowe pa nastavlja: Bosna je uz bok Rusiji kao jedna od najgorih europskih zemalja po organiziranom kriminalu. Rowe je u zatvoru proveo sedam dana, a na početku ističe kako je “zenički zatvor na strašnom glasu”. U ovoj dokumentarnoj seriji u zatvorima boravi kao jedan od zatvorenika, a u ćeliji prvi dan saznaje da su mu cimeri Elvis (osuđen za ubojstvo i organizirani kriminal), Eldin (osuđen za prevaru, pranje novca i nelegalnu trgovinu oružjem) te samozatajni Muharem, o čijim zločinima nećemo saznati.

,,Ne granaj rukama dok sa mnom razgovaraš. Ja ne dozvoljavam”, jedna je od prvih rečenica koje mu je rekao Elvis. Rowe i Elvis će poslije “popraviti” odnos, a u zeničkom zatvoru bio je i njegov brat Samir.

Eldin za sebe kaže da su on i otac u ratu bili u koncentracijsko

logoru, poslije rata je radio za EUPM, a onda, tri tjedna prije vjenčanja, pijani vozač ubio je ženu s kojom se trebao vjenčati. Kaže da je nakon toga “pukao”.

Novinar je pričao i sa čuvarom Borisom Skokom koji je u KPZ-u duže od 15 godina, a posebno ga je zanimalo koliko je realna “reformacija” zatvorenika u osobe koje se ne bave kriminalom. U dokumentarcu se pojavljuje i Mirza Hatić, “osoba od ranije poznata” i policiji i bh. javnosti, danas bivši osuđenik koji je aktivan na društvenim mrežama. ,,Kakva droga, fuj. Samo reket”, govori Hatić britanskom novinaru. Ima tu stvari i za koje sam osuđen, i za koje nisam osuđen. Takav sam kakav sam. Nikad se neću promijeniti.

Rowe je razgovarao i sa Jasminkom Jašarevićem. Hercegovina i danas pamti dobro zločine koje je počinio: Županijski sud u Mostaru za ubojstva Ramize Rahimić i poznatog fotografa Ante Točne Borasa 2005. osudio ga je na 42 godine zatvora. Kaže da je osim njih dvoje ubio još dvije osobe… Jašarević je otkrio i neke posebne detalje o ubojstvu Borasa.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.