spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

New York Times preporučuje 52 destinacije za posjetiti u 2023.: I naš grad je na listi

- Oglasi -

New York Times izdvojio je 52 destinacije koje preporučuju posjetiti u 2023. godini, a na listi se uz London, Guadalajaru, Palm Springs našao i glavni grad Bosne i Hercegovine.

U opisu liste navode da je ponovni povratak putovanja nakon pandemije “otkrio dubinu naše želje da istražujemo svijet”. Navodeći zašto putujemo ističu kao razloge hranu, kulturu, avanturu, prirodne ljepote te da ovogodišnja lista ima sve te elemente, pa i više.

Times je opisujući Sarajevo kazao da njegova povijest živi u sadašnjosti te istaknuo tragove rata koji su ga obilježili.

,,Tu je Latinska ćuprija, gdje je ubijen izvjesni nadvojvoda, što je uzrokovalo Prvi svjetski rat. Postoje zgrade koje su još uvijek izbočene granatama iz opsade prije tri desetljeća. A tu je i zamršena međusobna igra carstava, od Osmanskog do Austro-Ugarske, koja omogućava posjetiteljima da obiđu džamiju, katedralu, pravoslavnu crkvu i sinagogu, sve unutar nekoliko blokova”, navodi se.

,,Ovi slojevi povijesti, naravno, mogu detonirati onoliko lako koliko mogu koegzistirati”, poručuju potom.

New York Times o Sarajevu

,,Multietnička prijestolnica Bosne i dalje je na rubu. Pogledajte gore prema brdima, a tu su i artiljerijski položaji izgrađeni na terenima Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Ali sjaj Sarajeva dolazi iz ovog upada u prošlost”, navodi se dalje.

Za Sarajevo na samom kraju navode da ostaje “živi muzej koji nagovještava kako Ukrajina ili Sirija ne mogu samo da prežive, već će možda jednog dana ponovno procvjetati”.

Sarajevo je navedeno na posljednjem mjestu ove liste, a prvih deset mjesta zauzimaju London, Morioka u Japanu, Monument Valley Navajo Tribal Park, Kilmartin Glen u Škotskoj, Auckland na Novom Zelandu, Palm Springs u Kaliforniji, Kengur Island u Australiji, rijeka Vjosa u Albaniji, Accra u Gani, Tromso u Norveškoj.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.