spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
98 %
1.6kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
8 °
Pon
13 °

Nezaposleni u Federaciji će dobiti po 100 KM od Vlade FBiH, evo detalja

- Oglasi -
- Oglasi -

Nezaposleni u Federaciji Bosne i Hercegovine, oko 270.000 njih, izmjenom Uredbe o pomoći stanovništvu koja će se danas naći na sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru, dobit će po 100 KM pomoći.

Novac će nezaposlenima biti uplaćen na njihove transakcijske račune najkasnije do 30. studenog, stoji u Uredbi, saznaje Faktor.

- Oglasi -

,,Novac će se osigurati u proračunu FBiH za ovu godinu i bit će doznačen županijskim službama za zapošljavanje, nakon što oni dostave zahtjev za isplatu, uz konačan spisak korisnika jednokratne novčane naknade.

- Oglasi -

Službe za zapošljavanje će isplatiti jednokratnu novčanu pomoć uplatom na transakcijski račun osobama najkasnije do 30. studenog ove godine, ukoliko u evidenciji posjeduje valjan podatak o transakcijskom računu.

Ukoliko služba ne posjeduje podatak o transakcijskom računu, osoba koja ostvaruje pravo na naknadu dužna je najkasnije do 30. listopada dostaviti nadležnoj županijskoj službi podatak o transakcijskom računu, navodi se u Uredbi.

U obrazloženju za donošenje dopune postojeće Uredbe stoji kako se Federacija i dalje suočava sa značajnim inflatornim pritiscima koji sve više pogađaju njene građane.

,,Nažalost, ova poskupljenja pogađaju sve građane Federacije jednako, i posebno su bolna za one nižeg materijalnog statusa, čiji životni standard naročito trpi posljednjih mjeseci.

Iako je rast cijena izazvan vanjskim faktorima, prije svega kao posljedica globalne pandemije i rata u Ukrajini, Vlada Federacije je već poduzela niz mjera kako bi zaštitila najranjivije kategorije. Tako su 2022. godine povećane mirovine i braniteljske naknade, te značajan novac izdvojen za poljoprivredu i robne rezerve s ciljem intervencije na cijene hrane.

Dalje, Vlada FBiH je predložila donošenje niza zakona koji pružaju materijalnu potporu određenim kategorijama poput roditelja i njegovatelja i djece koja dolaze iz materijalno ugroženih obitelji, navodi se u obrazloženju i dodaje:

,,Konačno, nemajući mogućnost da utječe na cijene plina i nafte, Vlada FBiH nastavlja sa subvencioniranjem cijene električne energije za domaćinstva, te ograničavanje marže kako bi spriječila moguće zloupotrebe trenutnog stanja radi ostvarivanja profita.

Uz sve ovo rast javnih prihoda u prvih šest mjeseci 2022. godine je također mogućio Vladi da dodatno intervenira u vidu pružanja jednokratne financijske pomoći u iznos od 100 KM kategorijama koje su posebno pogođene inflacijom kroz Uredbu po pomoći stanovništvu koja je donesena u srpnju.

Sadašnjom dopunom Uredbe Vlada Federacije proširuje obuhvat programa pomoći i u isti uvrštava i nezaposlene osobe. Na ovaj način Vlada FBiH ostaje privržena principu prema kojem višak javnih prihoda direktno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.