spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Nijemci tražili 150 studenata za sezonski rad, prijavilo se 14

- Oglasi -

Za Bosnu i Hercegovinu je u ovoj godini odobreno 150 mjesta, što je čak tri puta više od prošlogodišnjeg broja, kada je za naše studente bilo dostupno ukupno 50 mjesta

- Oglasi -

Agencija za rad i zapošljavanje BiH pozvala je krajem prošle godine zainteresirane studentice i studente upisane na sveučilišta i visoke škole u BiH da dostave prijave za rad u Njemačkoj tijekom ljetnog raspusta u 2023. godini, piše Večernji list BiH.

Poziv je pružao mogućnost za 150 studenata da tijekom ljeta zarade nešto novca kako bi sebi, ali i roditeljima olakšali financijsku situaciju te pokrili dio troškova studiranja. Međutim, na poziv se prijavilo samo 14 studenata.

- Oglasi -

Tijekom raspusta

Kako je potvrđeno za portal InfoBijeljina, ove godine na javni poziv za ferijalni rad u Njemačkoj prijavilo se samo 14 studenata, od kojih pet iz RS-a. – Međutim, ni jedan od tih studenata nije iz Bijeljine – rekao je Boris Pupić, stručni suradnik za informiranje Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Za Bosnu i Hercegovinu je u ovoj godini odobreno 150 mjesta, što je čak tri puta više od prošlogodišnjeg broja, kada je za naše studente bilo dostupno ukupno 50 mjesta.

Studentima sveučilišta u Federaciji BiH dodijeljeno je 95 mjesta, studentima sveučilišta u RS-u 48 mjesta i studentima iz Distrikta Brčko BiH sedam mjesta. Mogli su se prijaviti isključivo redoviti studentice i studenti sveučilišta i visokih škola u Bosni i Hercegovini koji nisu upisani na posljednju godinu studija. Uvjeti su bili vrlo dobro i dobro poznavanje njemačkog jezika, raspoloživost za rad u Njemačkoj u razdoblju koje nije kraće od dva mjeseca, spremnost za rad u što više industrijskih sektora u kojima se nude poslovi itd. Kriterij pri odabiru kandidata bio je i spremnost za rad u Njemačkoj najmanje dva mjeseca. Kako je navedeno, prethodno radno iskustvo je prednost.

Program od 2005.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH od 2005. godine provodi program ferijalnog rada studenata u SR Njemačkoj. Program je namijenjen redovitim studentima sveučilišta i visokih škola u Bosni i Hercegovini, koji nisu upisani na posljednju godinu studija te koji dobro vladaju njemačkim jezikom i spremni su za rad u Njemačkoj u razdoblju koje nije kraće od dva mjeseca. Posljednjih pet godina oko trideset studenata godišnje odlazilo je na rad u SR Njemačku, s iznimkom 2020. godine, kada odlazak u SR Njemačku nije bio moguć zbog pandemije COVID-19. Dosadašnja praksa pokazala je da značajan dio studenata koji dobiju priliku raditi u Njemačkoj posredstvom ovoga programa, a ostave dobar dojam kod poslodavaca, u sljedećim godinama nastavlja ići na sezonski rad u Njemačku tako što ih izravno kontaktiraju poslodavci.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.