spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Njemačka: Štrajk radnika željeznice i radnika u zračnim lukama

- Oglasi -

Štrajk radnika u sektoru prijevoza obustavio je u petak ujutro veliki dio željezničkog prometa, a odluka o prekidu rada posljedica je zahtjeva za znakovitim povećanjem plaća kao odgovora na stalni rast cijena.

- Oglasi -

Štrajkaju također i radnici u sektoru zračnog prometa čime su pogođene zračne luke u Hamburgu, Koelnu/Bonnu, Dusseldorfu, Stuttgartu i zračnoj luci Karlsruhe/Baden-Baden.

Štrajkom, međutim, nije pogođena glavna zračna luka u Frankfurtu.

- Oglasi -

Sindikat radnika željeznice EVG priopćio je da je štrajk počeo u tri sata ujutro.

Državne željeznice, Deutsche Bahn (DB), očekuju da će vlakovi za duge udaljenosti početi prometovati oko jedan sat popodne, ali i da će se poremećaj u prometu protegnuti do večernjih sati.

EVG pregovara u ime 230.000 zaposlenika, od kojih je 180.000 u DB-u, od kraja veljače.

Štrajk u zračnim lukama sazvao je sindikat Verdi.

Ovo je drugi štrajk radnika željeznice koji traže povećanje plaće u iznosu od 650 eura za najmanje plaćene te povećanje plaće od 12 posto za one s većim plaćama u DB-u.

Jedan od vodećih ljudu DB-a, Martin Seiler, rekao je da će štrajk teško pogoditi ljude koji koriste vlakove za odlazak na posao i optužio je EVG da je potpuno izgubio osjećaj za mjeru i da samo traži sukob.

DB i EVG će drugu rundu razgovora održati u utorak.

EVG i Verdi su udružili snage kada su sazvali štrajk 27. ožujka. Tada je istovremeno, na nekoliko sati, bio paraliziran željeznički i zračni promet.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.