spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
97 %
2.1kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
21 °
Sri
19 °
Čet
20 °
Pet
15 °

Novalić nije ispunio obećanje da će se mirovine povećati za osam posto, umirovljenici ogorčeni

- Oglasi -
- Oglasi -

,,Mi u Zeničko-dobojskoj županiji smo ogorčeni što usklađivaje nije osam posto. Pitamo se zašto se službeno nisu obratili iz Vlade FBiH. Imamo obećanje da će tih 0,7 posto namiriti uz izvanredno koje će biti za jedno dva mjeseca”

Mirovine u Federaciji Bosne i Hercegovine će se redovno uskladiti za 7,3 posto, potvrdio je za Faktor Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijale politike u Sektoru za mirovinsko i invalidsko osiguranje. On kaže kako je odluku o postotku donio Upravni odbor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

- Oglasi -

,,Vlada Federacije BiH je u petak, 15. travnja, održala telefonsku sjednicu na kojoj je primila k znanju ovu odluku Upravnog odbora Zavoda MIO FBiH i ta odluka je faktički konačna i izvršna.

- Oglasi -

Pokazatelji Federalnog zavoda za statistiku su takvi kakvi jesu, izračun je pokazao 7,3 posto, ali ono što je vrlo moguće je kako će se ta nekakva razlika od 0,7 posto umirovljenicima dati kroz izvanredno usklađivaje mirovina koje će biti za jedno dva mjeseca, kako bi se ispoštovalo ono što je obećavano umirovljenicima. Ali naravno takvu odluku donosi Vlada Federacije – kazao je Spahić.

Umirovljenicima je ranije rečeno iz Federalne vlade i Zavoda MIO kako će se mirovine redovno uskladiti za osam posto.

,,Sada je do Federalnog zavoda da obračuna to usklađivanje. Zavod je zapravo uradio sve tehničke pripreme, tu neće biti nikakvih problema, oni su samo čekali službene podatke Zavoda za statistiku FBiH – govori Spahić.

Faktor je razgovarao i sa Mustafom Trakićem, članom Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

,,Mi u Zeničko-dobojskoj županiji smo ogorčeni što usklađivaje nije osam posto. Pitamo se zašto se službeno nisu obratili iz Vlade FBiH. Imamo obećanje da će tih 0,7 posto namiriti uz izvanredno koje će biti za jedno dva mjeseca”, rekao je Trakić.

Prema Zakonu o mirovinsko i invalidskom osiguranju, redovno usklađivanje mirovina je svake godine 15. travnja, te se isplaćuje u svibnju uz travanjsku mirovinu, i to retroaktivno od 1. siječnja. Dakle, uz mirovinu za travanj, umirovljenici će u svibnju dobiti razliku za siječanj, veljaču i ožujak.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.