spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
20.7 ° C
20.7 °
20.7 °
53 %
3kmh
80 %
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
21 °
Sub
21 °
Ned
13 °

Novalić provjerio: Zalihe brašna i pšenice zadovoljavajuće, snabdijevanje uredno

- Oglasi -
- Oglasi -

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obišao je kompaniju Klas d.d. Sarajevo i poručio da građani nemaju razloga za zabrinutost jer postoje dovoljne zalihe pšenice i brašna, a snabdijevanje kupaca je uredno.

– Rezerve pšenice i brašna su sasvim dostatne, ne samo njihove, nego i drugih mlinova. Rezerve Vlade FBiH su dostatne za višemjesečnu isporuku hrane u FBiH, za sve stanovnike i u tom smislu apeliramo na građane da ne stvaraju nepotrebne zalihe zato što će opskrba biti uredna. Naši proizvođači i Vlada Federacije BiH stoje kao garant iza svega toga – izjavio je Novalić za Fenu nakon obilaska proizvodnih pogona, te Klasovog mlina, koji je i najmoderniji mlin na Balkanu kapaciteta oko 400 tona.

- Oglasi -

Novalić je dodao da naročito apeliraju na umirovljenike da ne stvaraju nepotrebne zalihe i tako troše ionako nedostatna sredstva kojima raspolažu.

- Oglasi -

– Trebamo se sjetiti predhodne krize sa koronom kada su također bile izvanredne kupovine i gužve u tržnim centrima, a kasnije se pokazalo da je to bilo bespotrebno jer smo upravo sa Klasom reagirali sa dodatnih 15 tisuća tona iz Srbije po burzanskoj cijeni i time otklonili sve sumnje da će biti problema u snabdijevanju. I ovaj put će biti tako – naglasio je Novalić.

Vlada Federacije BiH će u ponedjeljak održati posebnu sjednicu na kojoj će detaljno sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane događanjima u Ukrajini.

– Vlada FBiH je prva vlada u jugoistočnoj Europi koja je, prepoznajući moguće posljedice ukrajinsko-ruske krize, zakazala tu sjednicu sa svim relevantnim faktorima, odnosno predstavnicima proizvođača koji sudjeluju u lancu snabdijevanja hranom, energijom i svega onoga što je bitno za život građana – naveo je Novalić.

Budući da je velika potražnja za robama prilika da se povećaju cijene, Novalić je naglasio da je direktoru inspekcijskih službi naredio da kontrolira dosljednu primjenu odluku Vlade FBiH u vezi 17 grupa prehrambenih proizvoda, odnosno kontrole cijene i određivanje marže.

– Zapovijedili smo da se to strogo poštuje i pazi da netko ne iskoristi ovu situaciju – dodao je Novalić.

Klas d.d. Sarajevo kao najveća bh. prehrambena industrija, kako je kazao njen direktor Madžid Avdagić, i u dosadašnjem periodu uspješno je odgovarala na sve izazove koje je imala u BiH, počevši od 2014. godine i velikih poplava, pa 2020. godine i problema sa koronom, te danas zbog eventualnih posljedica zbog Ukrajine.

– Klas svoju glavnu sirovinu, odnosno pšenicu kupuje sa tržišta koja u ovom trenutku nisu ugrožena, a to su tržišta Srbije, Hrvatske i dijelom tržište Mađarske – rekao je Avdagić u dijelu tvornice gdje je se upravo obavljao prijem pšenice.

Svaki dan se u Klas dopremi do 1.500 tona pšenice, različitog porijekla i kvalitete, koja je potrebna za dobivanje mješavina za postizanje standardnog i ujednačenog kvaliteta brašna. Avdagić je naglasio kako nemaju nikakvih problema sa snabdijevanjem pšenicom i da njihovi dobavljači kontinuirano poštuju potpisane ugovore.

– Oko 20 do 25 kamiona dnevno pšenice dolazi i nema nikakvih smetnji i neće biti nestašice brašna prouzrokovane nedostatkom sirovina u BiH – izjavio je Avdagić.

Dodao je kako ovih dana imaju povećanu potražnju njihovih kupaca i da uspijevaju odgovoriti na tu potražnju.

– Također, nastojimo da odgovarajućom raspodjelom, niti jednog dobavljača, odnosno kupca ne dovedemo u neki nepovoljniji položaj. Naš prioritet su krajnji potrošači, stanovništvo BiH i želimo još jednom poslati poruku da nema potrebe za panikom, imamo dovoljne količine brašna i pšenice, tako da će biti nesmetano snabdijevanje trgovačkih lanaca, a samim tim i kupaca u BiH – istaknuo je Avdagić.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE