spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Obavijest Porezne uprave FBiH za poslodavce i zaposlene u vezi sa poreznim karticama

- Oglasi -

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine objavila je da je u toku kontrole promjene, unosa i izdavanja poreznih kartica utvrđeno da se kao izdržavani članovi obitelji upisuju osobe čija su mjesečna primanja veća od 300 KM, a koja se odnose na plaću, mirovinu, invalidske dodatke, alimentaciju ili druga osobna primanja.

Uprava podsjeća da se shodno Zakonu o porezu na dohodak, izdržavanim članovima uže obitelji i izdržavanom djecom smatraju fizičke osobe čiji dohodak i drugi prihodi ne prelaze iznos osnovnog osobnog odbitka od 300 KM.

S obzirom na navedeno, ističu da je neophodno da svaku promjenu koja utječe na smanjenje faktora osobnog odbitka, odnosno na povećanje osnovice za obračun mjesečnih akontacija poreza, porezni obveznik prijavi Poreznoj upravi Federacije BiH u roku od 15 dana od dana nastanka te izmjene.

U suprotnom Porezna uprava će izdati nalog za ispravku, odnosno izvršit će se obračun i naložiti uplata razlike manje obračunatih mjesečnih akontacija poreza na dohodak na isplaćene prihode od nesamostalne djelatnosti u razdoblju od nastanka okolnosti koje su dovele do smanjenja faktora osobnog odbitka i to do dana izvršene ispravke u Poreznoj kartici (Obrazac PK–1002), s obvezom obračuna i uplate zateznih kamata za isto razdoblje.

,,Istovremeno, podsjećamo da je obveza poslodavca i zaposlenika kod obračuna poreza na dohodak od nesamostalne djelatnosti propisana člankom 27. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak – priopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.