spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
81 %
1.4kmh
98 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
4 °
Sri
6 °
Čet
5 °

Obilježena 29. obljetnica utemeljenja 3. gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“

- Oglasi -

U srijedu 18. siječnja u vojarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, obilježena je 29. obljetnica utemeljenja 3. gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“.

Program je započeo prijemom uzvanika i polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja u vojarni.

Uslijedila je zatim sveta misa u kapelici vojarne koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji sedam svećenika, među kojima su bili i kancelar Vojnog ordinarijata u BiH vlč. Josip Tadić, župnik u Goraždu i vojni kapelan u ovoj vojarni vlč. Ljubo Zelenika, župnik u Haljinićima.

Na početku, nazočne je pozdravio i izrazio dobrodošlicu vlč. Zelenika, te je zatim nadbiskup započeo misno slavlje kojeg je skladnim pjevanjem animirao zbor Sv. Martin, pod vodstvom Veronike Matošević.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, mons. Vukšić uputio je prigodnu propovijed u kojoj je tematizirao odlazak s ovoga svijeta. „Mi vjernici, putujući putovima vlastitoga života, u svakom slučaju, u svakom od naših pojedinačnih primjera doći ćemo –  kao što su i oni što su otišli prije nas – u jednom trenutku do određenoga tunela; mraka toga tunela kojeg nazivamo smrt, u jednome trenutku svoga života, da bismo – tako vjerujemo – izišli na drugu stranu toga istoga tunela, u svjetlo, u nastavak života, u nastavak životnoga putovanja u radosti nebeskoj, zajedno s uskrsnulim Gospodinom“, kazao je nadbiskup Tomo.
U nastavku je, osvrćući se na svetopisamska čitanja naglasio kako je „pravilo ljubavi iznad svih drugih pravila.“ „Ne samo da ima veću snagu, nego i u primjeni mora biti na prvome mjestu. ‘Zapovijed vam novu dajem’, kaže Isus na jednom drugom mjestu – ‘da ljubite jedni druge, kao što sam ja ljubio vas’. Odnosno, Isus pred pravilom ljubavi, pred zakonom ljubavi doslovce suspendira svaki drugi zakon i svako drugo pravilo“, kazao je, među ostalim, apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata.

Poslije sv. mise upriličena je svečana akademija i domjenak.

Spomenimo kako vojarna u Kiseljaku nosi ime po Mati Lučiću Maturici koji je dao veliki doprinos u organiziranju obrane Središnje Bosne i ustrojstvu postrojbi HVO-a. Poginuo je u svibnju 1993. u akciji izviđanja i formiranja crta bojišta.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.