spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slabi snijeg
0.5 ° C
0.5 °
0.5 °
89 %
2.3kmh
100 %
Pet
-0 °
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
4 °
Uto
2 °

Obilne padaline u dijelu BiH, aktivirana klizišta, porast vodostaja rijeke

- Oglasi -

Obilne padaline u posljednja dva dana prouzrokovale su probleme sa poplavama u skoro svim općinama i gradovima Unsko-sanske županije, a naročito u gradu Bihaću. Do plavljenja je došlo u bihaćkim naseljima Orašac, Gata, Turija, Čavkići, Ribić, Ripač, Mali Lug, Zlopoljac.

Iz Županijske uprave civilne zaštite rečeno je kako je došlo do preopterećenosti kanala za odvodnju oborinskih voda, te da su sve nadležne službe već na terenu.

Najkritičnija situacija u poslijepodnevnim satima bila je u naselju Orašac, što je potvrdio i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ramiz Zulić.

,,Mještani se uz pomoć pripadnika Službe civilne zaštite Grada Bihaća od jutra bore s vodenom bujicom. Voda je nažalost već prodrla u nekoliko stambenih objekata. Svi smo na nogama i improviziranim nasipima pokušavamo zaštiti druge ugrožene objekte”, kazao je Zulić.

U Meteo stanici Grada Bihaća u posljednja 24 sata evidentirano je 97 litara po metru kvadratnom padalina. To je gotovo mjesečni izmjereni prosjek u Bihaću (125 litara po metru kvadratnom).

Vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća već je nadmašio kritičnu točku od jednog metra i trenutno je dosegao nivo od 144 cm, te je i dalje  u porastu.

Direktor Javnog poduzeća “Vodovod“ Bihać Mirsad Merdanić naglasio je kako uposlenici ovog poduzeća neumorno pomažu mještanima poplavljenih naselja, kao i da je sva raspoloživa mehanizacija angažirana za potrebe Službe civilne zaštite Grada Bihaća. Također, svim gradskim mjesnim zajednicama na raspolaganju su kamioni, pijesak i vreće.

Na području ove županije već su aktivirana i klizišta, dok je ogroman porast vodostaja rijeke Une zaprijetio i privremenom prekidu prometa na putnom pravcu Bosanska Otoka-Bužim.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje zbog obilnih padalina na području USŽ-a u razdoblju od 10. do 12. prosinca.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.