spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Objavljeno do kada nezaposleni u FBiH moraju dobiti pomoć od 100 KM

- Oglasi -

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela Odluku o utvrđivanju konačnog iznosa sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade od po 100 KM nezaposlenim osobama u FBiH, a u skladu sa Uredbom o podršci stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena. Na osnovu podataka o korisnicima naknada iz dostavljenih zahtjeva nadležnih županijskih službi za zapošljavanje utvrđeno je da je za isplatu potrebno ukupno 18.724.700 KM.

Naime, deset županijskih službi za zapošljavanje dostavile su podatke o ukupno 187.247 nezaposlenih osoba koje ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu naknadu od po 100 KM. Ova sredstva osigurat će se iz Proračuna Federacije BiH za 2022. godinu, na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a sa kojeg će se izvršiti isplata na transakcijske račune svake od službi za zapošljavanje, prema podacima koje su one dostavile Vladi FBiH.

Prema dostavljenim zahtjevima županijskih službi za zapošljavanje, najviše korisnika je u Tuzlanskoj (43.405), zatim u Sarajevskoj (38.432), Zeničko-dobojskj (33.314) i Hercegovačko-neretvanskoj županiji (21.734). Slijede Srednjobosanska (18.430 korisnika), Unsko-sanska(16.800), Zapadno-hercegovačka (6.696), zatim Herceg-bosanska koja je dostavila podatke o 4.070 nezaposlenih osoba, te Bosansko-podrinjska sa 2.190 korisnika i Posavska županija sa 2.176 osoba koje su ostvarile pravo na isplatu ove naknade. Podsjetimo, Uredbom o podršci stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, Federalna vlada je odredila da konačan iznos sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade, koji će biti uplaćen svakoj od županijskih službi za zapošljavanje, utvrđuje nakon što ove službe dostave neophodne podatke. Današnja odluka Federalne vlade za isplatu jednokratne novčane naknade stupa na snagu danom donošenja. Nadležne županijske službe za zapošljavanje imaju obavezu da najkasnije do 20. prosinca ove godine, isplate jednokratnu novčanu naknadu na transakcijske račune korisnika. Po isplati naknada korisnicima, službe za zapošljavanje dužne su najkasnije do 15. siječnja 2023. godine dostaviti Vladi FBiH izvješće o realizaciji sredstava, sa podacima o broju osoba kojima je isplata izvršena i ukupno utrošenim novcem u ove svrhe, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.