spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
15.2 ° C
15.2 °
15.2 °
61 %
4.8kmh
79 %
Sri
14 °
Čet
22 °
Pet
26 °
Sub
29 °
Ned
23 °
spot_img

Od danas primjena pojačanog nadzora provođenja mjera protiv koronavirusa

- Oglasi -
- Oglasi -

Od danas se primjenjuju nove zapovijedi i preporuke koje je na sjednici u petak donio Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva, a koje su dostavljene kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29. svibnja stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31. svibnjem, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio je naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne stožere županijskih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

- Oglasi -

Federalna uprava za inpekcijske poslove i županijske uprave za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u županijqama, odnosno općinski i gradski inspektori naredbom su zaduženi da pojačaju inspekcijski nadzor, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije.

- Oglasi -

Federalna uprava policije (FUP) i županijska ministarstva unutarnjih poslova i uprave policije zadužuju se da, sukladno točki IV Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa, poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije – naglašeno je iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Iz Kriznog stožera FMZ napomenuli su da je županijskim stožerima ministarstava zdravstva dana mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, te građane podsjećaju na obavezu poštivanja mjera prevencije i osobne zaštite.

Izdatom zapovijedi je obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ako na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih. Posljednji podaci nam pokazuju kako ne pridržavanje mjera lako može dovesti do naglog povećanja broja oboljelih, i od pojedinačne odgovornosti svakog od nas zavisi kakvu ćemo situaciju imati u danima koji su pred nama – podsjetili su iz Kriznog stožera.

Federalno ministarstvo zdravstva je u petak, na zahtjev županijskih zavoda za javno zdravstvo, i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dalo suglasnost Tuzlanske županije i Sarajevske županije za proglašenje epidemije u ovim županijama, a pokrenuta je i procedura za proglašenje epidemije zarazne bolesti COVID-19 na teritoriju Federacije BiH.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.