spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Od Nove godine moguće pojeftinjenje plina

- Oglasi -

Ako nakon isteka ugovora sa ruskim “Gazprom Exportom” 31. prodinca 2022. godine ostane ista formula za obračun cijene plina za potrošače u BiH, od Nove godine bi trebalo da dođe do pojeftinjenja plina između 10 i 20 posto.

Ovo tvrdi Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, koji u intervjuu za Nezavisne novine naglašava da je uvjet za ovakav epilog i da dođe do dodatnog smanjenja cijene ruskog plina, što je u trenutnoj situaciji vrlo vjerojatno.

,,Koliko će to biti, zavisi od dva faktora, pored samog pada ruske cijene plina: prvi faktor je tečaj USD u odnosu na KM i drugi faktor je koliko će se ići u dubinu kalkulacije cijene od dobavljača”, kaže Bečarević.

Kako će se pad cijene barela nafte odraziti na cijenu plina?

U posljednjih mjesec dana došlo je do pada cijene barela nafte sa 99 američkih dolara na oko 82-85 dolara. Pored toga, nafta je od prvog kvartala 2022. godine sa oko 120 dolara pala na oko 85 dolara. Sve ovo doprinosi da u formuli za obračun cijene plina, tj. njeni kalkulativni elementi, pad cijene barela nafte doprinese i smanjenju cijene plina.

Činjenično, Aneks ugovora “Energoinvesta” i “Gas-Resa” ističe sa zadnjim danom 2022. godine i sada ostaje otvoreno pitanje da li će se ugovor produžiti pod starim uvjetima ili će doći do promjene formule, koja bi značila i cjenovno usklađivanje sa cijenama sa burzi plina.

Šta ako ostane stara formula za obračun cijene plina?

Pa, u ovom slučaju mogu obradovati sve potrošače prirodnog plina jer bi trebalo doći do smanjenja ruske cijene plina s obzirom na pad cijene barela nafte. Koliko će to biti, ovisi od dva faktora, pored samog pada ruske cijene plina: prvi faktor je tečaj dolara u odnosu na KM i drugi faktor je koliko će se ići u dubinu kalkulacije cijene od dobavljača.

Po pitanju oba faktora ovdje prvenstveno mislim na snabdjevača u FBiH jer prostora za smanjenje cijene plina ima i u samoj kalkulaciji cijene neovisno od smanjenje cijene od “Gazproma”. Prvi zadatak vlasti u FBiH je “izvrtanje naopako” kalkulacije cijene plina od snabdjevača jer sve analize govore da prostora ima i da uz dodatno rusko smanjenje cijene plina može činiti jedan dobar efekt na potrošače plina. Prognozirat ću smanjenje cijene u rasponu od 10% do 20% od 1. siječnja 2023. godine. Nadam se da će struka voditi glavnu riječ u novoj Vladi FBiH i da će se ove prognoze ostvariti.

Šta ako dođe do potpisa ugovora u kojem se mijenja način formiranja cijene plina?

U ovom slučaju teško da će itko više moći platiti cijenu plina jer cijene na burzama skaču, a moguć je i dalji rast s obzirom na to da zima kreće, a svi plinovodi izuzev pravca preko Ukrajine i “Turskog toka” ne rade. Plinska skladišta su se već počela prazniti, tako da se stvaraju uvjeti za dalji rast cijene plina na burzama. O ovom scenariju bolje je ne pričati, već se treba fokusirati na to da formula ostane ista.

Što nakon prvog kvartala 2023. godine?

Ovdje će sve zavisiti od daljeg kretanja barela nafte i mogu reći da u slučaju da cijena nafta bude imala rast prema 120 dolara ili više, onda će opet cijena plina biti povećana od drugog kvartala 2023. godine. Znači, prvi kvartal bi trebalo da bude praćen olakšanjem, u određenom postotku, i sa manjim računima za upotrebu prirodnog plina.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.