spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
31.4 ° C
31.4 °
31.4 °
31 %
2.3kmh
1 %
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
35 °
Sub
24 °
Ned
20 °

Olakšan ulazak Ukrajinaca i omogućen duži boravak u BiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, jednoglasno je donio četiri odluke kojima se olakšavaju ulazak i boravak državljana Ukrajine u Bosni i Hercegovini po osnovu humanitarnih razloga uzrokovanih sigurnosnom situacijom u ovoj zemlji.

Riječ je o odlukama o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod olakšanim uvjetima, kao i o odobravanju privremenog boravka po osnovu humanitarnih razloga državljanima Ukrajine u trajanju do šest mjeseci, s tim da privremeni boravak može biti i produžen po ovom osnovu na isti način na koji je i odobren.

- Oglasi -

Olakšani ulazak u BiH omogućen je Ukrajincima uz predočenje važećih ili nevažećih osobnih dokumenata, i to putovnice za putovanje u inozemstvo, osobne karte, pomorske knjižice ili dječje putne isprave. Istovremeno je za djecu do 18 godina dovoljno predočiti izvod iz matične knjige rođenih.

- Oglasi -

Postupak za odobrenje privremenog boravka državljanima Ukrajine provodi Služba za poslove sa strancima po osobnom zahtjevu podnositelja, uz dostavljanje kopije osobnih dokumenata i predočenje odgovarajućih dokaza navedenih u Odluci o odobravanju privremenog boravka po osnovu humanitarnih razloga državljanima Ukrajine.

Također, u ovom paketu je i Odluka o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu kojom su državljani Ukrajine, koji zbog sigurnosne situacije napuštaju ovu zemlju, oslobađaju obveza da prilikom ulaska u BiH predoče negativan test na Covid-19, odnosno potvrdu o njegovom preboljenju ili o cijepljenju

Odlukom o dopuni Tarife administrativnih taksi propisano je da se stranci, kojima je odlukom Vijeća ministara BiH odobren privremeni boravak u BiH po osnovu humanitarnih razloga, oslobađaju plaćanja administrativnih taksi u određenim postupcima.

Riječ je o postupcima prijave boravišta u Službi za poslove sa strancima ili policiji koju osobno vrši stranac ili fizička osoba kod kojeg je stranac u posjeti, izdavanje odobrenja/produženja privremenog boravka te izdavanje potvrde o prijavi rada za stranca u skladu sa Zakonom o strancima.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.