spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Optužnica za zločine nad Hrvatima u Travniku i Skender-Vakufu vraćena na uređenje

- Oglasi -

Iz Suda BiH su potvrdili da je optužnica vraćena Tužiteljstvu na uređenje 10. kolovoza, te je ostavljen rok od 15 dana za dostavljanje uređene optužnice Sudu. O razlozima za vraćanje optužnice na uređenje iz Suda nisu mogli dati više informacija, dok se ne vrati postupajuća sutkinja sa opravdanog odsustva, a iz Tužiteljstva su podsjetili na rok od 15 dana za uređenje optužnice.

- Oglasi -

Prema optužnici podignutoj krajem srpnja, oni se terete za zločine protiv ratnih zarobljenika i civila od početka svibnja do kraja listopada 1992. godine. Kako je tada navedeno, Boško Peulić je optužen u svojstvu zapovjednika Krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), Đurić u svojstvu zapovjednika jedinice Vojne policije, a Davor Peulić kao zapovjednik Centra veze VRS-a. Peulić se, prema ranijem priopćenju Tužiteljstva, tereti da je znao za ubojstva 13 ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, na platou Galića na planini Vlašić u općini Travnik – koje su 15. svibnja 1992. počinili njemu podređeni pripadnici, te da je, kao nadređena i odgovorna osoba, propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi ubojstva i nečovječna postupanja, i kazni njemu podređene počinitelje tih zločina. “Oni se terete da su zajedno, u svojstvu zapovjednika vojske, sudjelovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u improviziranom zatvoru – podrumskim prostorijama PTT-a Skender-Vakuf, držeći ih u nehumanim uvjetima, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nanošenje fizičkih i psihičkih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine – što je rezultiralo trajnim i teškim fizičkim i psihičkim ozljedama kod većeg broja zatvorenih osoba”, priopćeno je iz tada Državnog tužiteljstva.

Protiv Boška Peulića se u Sudu BiH vodi još jedan postupak gdje mu se sa Slobodanom Župljaninom, Manojlom Tepićem, Jankom Trivićem i Nedeljkom Đekanovićem na teret stavlja progon na području Kotor-Varoši – ubojstvima, deportacijama, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad. Prema toj optužnici, Peulić je bio zapovjednik Treće taktičke grupe VRS-a, Župljanin zapovjednik Druge bojne 22. brigade, Trivić zapovjednik te brigade, Tepić zapovjednik Teritorijalne obrane Kotor-Varoš, Đekanović predsjednik Općine, a suđenje je počelo u ožujku 2016. godine.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.