spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.2 ° C
5.2 °
5.2 °
89 %
2kmh
100 %
Sub
5 °
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
4 °

Osnovna škola ,,Bila” poziva zainteresirane u zajednički projekt, cilj osigurati ljepši i ugodniji boravak

- Oglasi -
- Oglasi -

Prije dvadesetak godina u dvorištu Osnovne škole ,,Bila” na površini od oko 1,5 duluma zasađene su sorte šljive Stanley. U posljednje dvije godine su u suradnji s agronomima pratili situaciju sa stablima i plodovima šljiva te ustanovili da su voćke oboljele, da su ih napale razne bolesti, a plodova da skoro nije niti bilo.

Šljiva je voćka koja je osjetljiva na sve bolesti. Drveće inficira gljivice, infekcije, bakterije i nezarazne bolesti. Znakovi infekcije javljaju se na lišću i plodovima, što je uočeno i na stablima šljive u ovom voćnjaku, a na pojedinim stablima uočene su i bolesti korijena, šljive šarga (sharka), kraste (gljive).

- Oglasi -

Infekcija vremenom pokriva cijelo stablo i širi se na druge voćne kulture.

- Oglasi -

Stabla sa navedenim znakovima bolesti odmah treba uništiti, na način da se stabla iskopaju i spale. 

Najčešće površine na kojima se treba izvršiti obnova voćki (krčenje), jesu površine na kojima se nalaze stari voćnjaci koji su na kraju biološkog ili ekonomskog vijeka eksploatacije. Nažalost, takav je voćnjak OŠ ,,Bila” u kojem ima i dosta nerodnih stabala.

Pošto je u pitanju sorta šljive Stanley, čiji je vijek eksploatacije oko dvadesetak godina te ne bi bilo računa trošiti vrijeme i sredstva oko oživljavanja, donesen je zaključak da bi bilo najbolje pokrenuti projekt obnove sadašnjeg voćnjaka.

Projekt će se sastojati od više faza, i to :

I faza – krčenje starih, oboljelih i nerodnih stabala

II faza – pripremanje tla za novu sadnju

III faza – nabavka novih sadnica i sadnja istih

Projekt će zajedno uraditi Ekološka sekcija i sekcija domaćinstva u suradnji sa stručnjacima (agronomima) i upravom škole.

Navode iz škole kako pretpostavljaju da će biti različitih komentara u vezi navedenog, ali vas mole i pozivaju da vaši komentari, ako ih bude, idu u smjeru potpore za ono što trebaju realizirati, kako bi škola, školski okoliš bio još ljepši i ugodniji za sve one koji posjećuju školu.

Pozivaju sve učenike i njihove roditelje, kao i predstavnike lokalne zajednice, Općinu Vitez i Mjesnu zajednicu Bila, da pomognu u realizaciji ovog projekta, kako bi svima boravak u školi bio još ljepši i ugodniji.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.