spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-1.8 ° C
-1.8 °
-1.8 °
91 %
1.2kmh
100 %
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
5 °
Uto
2 °
Sri
6 °

Bosna i Hercegovina na 65. mjestu u svijetu po konzumaciji alkohola

- Oglasi -

Svjetska zdravstvena organizacija je zabilježila potrošnju alkohola u svakoj zemlji u litrima čistog alkohola za sva piva, vina, žestoka pića i druga alkoholna pića, a Bosna i Hercegovina se našla na 65. mjestu te liste.

Za kemičare, alkohol je organsko sjedinjenje koje uključuje ugljik, vodik i kisik povezane u specifičnom rasporedu. Za prosječnu osobu, međutim, alkohol je skraćenica za alkoholna pića kao što su vino, pivo, viski, votka, tekila i slično. Alkoholna pića su sastavni dio gotovo svake kulture, osim onih čija religija ograničava konzumaciju alkohola.

Među prvih pet zemalja koje konzumiraju najviše alkohola našle su se: Češka, Latvija, Moldavija, Njemačka, Litva.

Top pet zemalja koje najmanje konzumiraju alkohol su: Somalija, Bangladeš, Kuvajt, Mauritanija i Saudijska Arabija koje na godišnjem nivou, barem prema podacima, ne popiju ni litru alkohola.

Religije na Bliskom istoku imaju tendenciju da na konzumaciju alkohola gledaju u negativnom svjetlu, što je vidljivo u regijama sa značajno niskim nivoom potrošnje.

Podaci za Bosnu i Hercegovinu iznose 7.81 litara po glavi stanovnika godišnje, što nas stavlja na 65. mjesto u svijetu. Prema toj statistici, muškarci u BiH piju 12.95 litara, a žene 2.96 litara.

Ispred BiH su zemlje iz regije. Crna Gora je na 12., Slovenija na 14., Srbija na 50. i Hrvatska na 54. mjestu.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.