spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Evo zašto je važno izvaditi baterije iz uređaja koje ne koristimo duže vrijeme

- Oglasi -

Baterije su izuzetno korisne jer omogućavaju da uređaji funkcioniraju bez struje i svakodnevni život bez njih je gotovo nezamisliv. Međutim, ponekad šteta koje njihova (ne)upotreba može da izazove zna da bude veća od koristi i to najčešće našom krivicom.

Ukoliko se uređaji ne koriste duže vrijeme, baterije koje ih napajaju mogu početi propadati i da “procure”. Naime, tečnost koja se nalazi unutar baterija može da izađe i ošteti uređaj u kojem se one nalaze na primjer daljinski upravljač za televizor ili klima uređaj ili fotoaparat.

Kakva se tečnost nalazi u bateriji uglavnom zavisi od njenog tipa.

Kako piše portal Recikliraj.rs, baterije za opću upotrebu obično sadrže cink i ugljenične elektrode sa kiselim elektrolitom. Alkalne ili baterije za opću upotrebu najbolje rade u lampama, radio uređajima, ali sofisticiranija elektronika oslanja se na jače litijum jonske, nikl metal hidridne, nikl kadmijumske ili druge vrste visokovoltažnih baterija. Ove baterije se klasificiraju kao baterije za kućnu upotrebu.

Kako biste na vrijeme izbjegli glavobolju, dodatne troškove i vrijeme na čišćenje, popravku ili eventualnu zamjenu uređaja, najbolje je da blagovremeno izvadite baterije iz uređaja koje ne planirate da koristite.

Ukoliko i ne dođe do curenja, baterije je svakako važno izvaditi kako ne bi nepotrebno gubile snagu. Na taj način ćete preduprijediti situaciju da vas baterije “izdaju” onda kad vam je njihova energija najpotrebnija.

Treći razlog zbog kojeg je važno da uklonite baterije iz uređaja koji se ne koristi je taj što one mogu da počnu da se raspadaju. Tom prilikom one izbacuju toksične kemikalije koje mogu da budu štetne za čovjeka i životnu sredinu.

Bez obzira na vrstu baterija, kada svi elektroni prijeđu sa negativne na pozitivnu elektrodu nema više kemijske reakcije i baterija ne može više da funcionira – istrošena je i predstavlja otpad. Za takve baterije se može reći da su mali paketi metala koji mogu da zagade i životnu sredinu.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.