spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
7.9 ° C
7.9 °
7.9 °
92 %
0.9kmh
100 %
Ned
10 °
Pon
14 °
Uto
10 °
Sri
10 °
Čet
10 °

FUP upozorio građane na prevaru putem interneta

- Oglasi -
- Oglasi -

Federalna uprava policije upozorava građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. “phishing” kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.

FUP upozorava da se radi o pripremnim radnjama koje su poduzeli nepoznati počinitelji zbog počinjenja krivičnog djela “Prevara”, tako što se u posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju lažne poruke u kojima se nepoznata osoba ili osobe predstavljaju kao službena osoba istražnih organa susjednih država.

- Oglasi -

“Jedan od primjera je da se NN osoba ili osobe predstavljaju kao rukovoditelji jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, te u istoj poruci navodi kako se primatelja poruke sumnjiči za više različitih krivičnih djela i traži od primatelja da odgovori na poruku, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primatelja poruke, kako bi isti poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute NN osobe/osoba”, ističu iz FUP-a.

- Oglasi -

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.