spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Koliko je poskupio život u Njemačkoj? Evo podataka

- Oglasi -

Troškovi života u Njemačkoj lani su porasli za 7,9 posto. Ovakva godišnja stopa rasta potrošačkih cijena nije zabilježena od osnutka Savezne Republike Njemačke 1949. godine.

Iako je inflacija usporila u prosincu, godišnja je bilanca nepovoljna zbog ranijeg naglog skoka cijena energenata i hrane, navodi Državni zavod za statistiku svoje preliminarne procjene u utorak, piše dpa. Prošlomjesečnom usporavanju, prema podacima zemaljskih zavoda za statistiku, pridonijela je i jednokratna hitna pomoć kojom je država u prosincu rasteretila potrošače plina i grijanja. Potrošačke cijene u prosincu su u odnosu na isti mjesec prošle godine bile više za 8,6 posto. Inflacija u studenome i dalje je dvoznamenkasta od 10 posto – u listopadu je bila rekordnih 10,4 posto. Od studenog do prosinca 2022. potrošačke cijene pale su za 0,8 posto. Cijene energije i hrane rastu već mjesecima. Napad Rusije na Ukrajinu i uska grla u opskrbi pogoršali su ionako napetu situaciju.

Potrošači u Njemačkoj morali su u prosincu izdvojiti 24,4 posto više novca za energente nego godinu ranije. Cijene hrane u godinu dana skočile su 20,7 posto. Njemačka pokušava rasteretiti tvrtke i potrošače subvencijama vrijednim milijarde eura. Ove godine bi ograničenje cijena struje i plina trebalo ublažiti posljedice poskupljenja za građane i tvrtke. Ekonomisti pretpostavljaju da će to usporiti inflaciju, no nema naznaka da će cijene oštrije pasti. “Inflacija je visoka i može se smanjivati ​​samo postupno”, rekao je nedavno predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel. Europska središnja banka (ECB) od ovog ljeta dizanjem kamata pokušava ohladiti inflaciju u eurozoni, jer ako krediti poskupljuju, potražnja se usporava. Na taj se način može suzbiti visoka stopa inflacije. Veće kamate, međutim, teret su za gospodarstvo koje je već oslabilo zbog rata. Nakon četiri uzastopna povećanja kamatnih stopa u prošloj godini i ključne kamatne stope od 2,5 posto, ECB još ne vidi kraj borbi protiv rekordno visoke inflacije. “Pred nama je dug put”, rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde sredinom prosinca, prenosi Fenix Magazin.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.