spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Objavljena nova lista najjačih svjetskih putovnica: Pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska, Slovenija, BiH ili Srbija?

- Oglasi -

Henley&Partner koji od 2006. godine rangira svjetske putovnice prema jačini, objavio je novu listu za 2022. godinu.

Henley&Partnerova lista putovnica prema jačini, jedna je od nekoliko takvih koje kreiraju financijske tvrtke, a pritom rangiraju putovnice zemalja temeljem mogućnosti putovanja koje pružaju svojim građanima.

Henley Passport Index rangira 199 putovnica temeljem destinacija kojima njihovi vlasnici mogu pristupiti bez da prije toga moraju vaditi vizu.

Ova lista ažurira se u realnom vremenu kroz godinu, a kada na snagu stupe izmjene oko politike izdavanja viza. Za svaku destinaciju za koju se određene zemlje ne traži viza, zemlji se na ovoj ljestvici dodjeljuje jedan bod.

Kako je opisano u metodologiji istraživanja, lista je izrađena temeljem podataka Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA), koja održava najveću i najažurniju bazu informacija vezanih uz putovanja. Također, treba naglasiti kako prilikom izrade ove ljestvice u obzir nisu uzete restrikcije koje su trenutno na snazi zbog epidemije.

Hrvatska je na 17. mjestu.

Prema Henley&Partnerovom indeksu, najjače putovnice imaju Japan i Singapur, čiji državljani bez vize mogu putovati na 192 destinacije. Druge su na ljestvici Njemačka i Južna Koreja, s indeksom 190. Austrija je na četvrtom mjestu.

Kada je riječ o Hrvatskoj, indeks jačine je 173 te se nalazi na 17. mjestu koje dijeli s Bugarskom. Od zemalja u okolici Mađarska je na 8. mjestu, Slovenija na 10., Srbija na 36., a Bosna i Hercegovina na 37. mjestu.

Lista:

1. Japan, Singapur (192 destinacije)
2. Njemačka, Južna Koreja (190)
3. Finska, Italija, Luksemburg, Španjolska (189)
4. Austrija, Danska, Francuska, Nizozemska, Švedska (188)
5. Irska, Portugal (187)

10. Slovenija (181)

17. Hrvatska (173)

36. Srbija (135)

37. Bosna i Hercegovina (117)

107. Jemen (33)

108. Pakistan (31).

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.