spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
81 %
1.4kmh
98 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
4 °
Sri
6 °
Čet
5 °

OPĆINA TRAVNIK: Pojedinci trgujući sudbinama pasa lutalica zadovoljavaju vlastite interese

- Oglasi -

Višegodišnji problem pasa lutalica Općina Travnik u tekućoj godini nastoji riješiti sistematski i u skladu sa postojećom zakonskom regulativom.

Izgradnjom Skloništa za nezbrinute životinje, donošenjem Odluke o ustupanju istog na upravljanje JKP-u “Bašbunar“ i upošljavanjem dva radnika koji brinu o psima kao i veterinara i veterinara pripravnika, stvoreni su uvjeti konačnog zbrinjavanja pasa lutalica odnosno sklanjanja sa ulica čime dobivaju redovnu hranu i medicinsku uslugu.

Građani Travnika čija su djeca bila svakodnevno izložena strahu od ujeda pasa, oni koji su preživjeli traume napada psa ili čak čopora pasa, uprave svih škola,  svesrdno podražaju ovu aktivnost kao i svi oni koji normalno poimanju dobrobit  životinja, navode iz Općine Travnik.

A briga o napuštenim životinjama sigurno nije ostaviti ih na ulicama  kako to pojedinci žele.

Stoga, ovom prilikom obavještavamo građane da komunalni redari i nadležne inspekcije u suradnji sa Skloništem za nezbrinute životinje vode postupke protiv neodgovornih koji,  suprotno zakonskim odredbama, nastoje pse lutalice zadržati na ulicama  radi vlastitih interesa i na osnovu kojih godinama ostvaruju korist trgujući sudbinama pasa.

Grupa takvih građana dobila je priliku da udomi pse i o njima brine onako kako se izjašnjavaju da je humano. Vratili si ih na ulicu i kontinuirano pokušavaju da obmanu građane Travnika različitim vrstama opstrukcija rada Skloništa.

Stoga je važno da građani znaju da su rad Skloništa, u okviru redovnih aktivnosti kontrolirali nadležni inspekcijski organi, mjerodavni da cijene način rada i uvjete u Skloništu kao što će to raditi i u narednom periodu.

Općina će i dalje svojim aktivnostima i sredstvima raditi na unapređenju rada Skloništa kako bi JKP-u“Bašbunar“ pomogla  u upravljanju istim ali i koristiti sve zakonom predviđene mehanizme kako bi konačno bio zaustavljen lanac onih koji od građana Travnika godinama prave taoce radi vlastitih interesa, navode.

Ovom prilikom pozivamo građane Travnika koji su zainteresirani za udomljavanje pasa da kontaktiraju JKP“Bašbunar“ kako bi proveli zakonitu proceduru udomljavanja. Nezbrinute životinje će se smještati  u Sklonište radi njihove dobrobiti ali i dobrobiti djece Travnika koja su ugrožena onečišćenim dječjim igralištima, školskim dvorištima kao i opasnostima od napada i ujeda, zaključuju iz Općine Travni.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.