spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
88 %
1.5kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
8 °

Podnesene 44 prijave za kaznena djela zbog izbornih neregularnosti

- Oglasi -
- Oglasi -

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je od 4.5.2022. godine, kada su raspisani Opći izbori 2022. godine, prema nadležnim tužiteljstvima uputilo 44 prijave zbog osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo, navodi se u priopćenju SIP-a.

Informacije je SIP uglavnom primao od građana, a te informacije su se odnosile na zloporabu registracije birača izvan BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima, za navodnu kupovinu glasova i sve te informacije su putem prijava dostavljene nadležnim tužiteljstvima.

- Oglasi -

Zbog osnovane sumnje u krivotvorenje glasačkih listića Središnje izborno povjerenstvo BiH je po službenoj dužnosti dostavilo prijave Tužiteljstvu BiH.

- Oglasi -

SIP BiH će u narednom razdoblju sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizirati.

Za biračke odbore i općinska/gradska izborna povjerenstva za koje se utvrdi odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi osobna odgovornost i zabraniti im rad u organima za provedbu izbora na razdoblje od četiri godine, a za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje kaznenog djela u vezi s izbornim procesom bit će podnesena prijava nadležnom tužiteljstvu, zaključuje se u priopćenju SIP-a

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.