spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Preminuo poznati hrvatski pjevač: Kralj zabave izgubio bitku, do kraja se borio pjesmom i molitvom

- Oglasi -

Preminuo je omiljeni pjevač domaće zabavne glazbe Jasmin Stavros (68) koji se borio protiv karcinoma kostiju u KBC Rebro.

- Oglasi -

Jasmin Stavros rođen je 1.11.1954. godine u Splitu u glazbenoj obitelji. Pokojni otac mu je bio glazbenik, djed i brat su se bavili glazbom, a majka je pjevala u HNK Split.

Završio je osnovnu glazbenu školu (klavir) i srednju glazbenu školu (kontrabas). Osim toga toga pohađao je i sate solo pjevanja, a već s 12 godina svirao je bubnjeve, dok je sa samo 15 godina počeo profesionalni svirati u brojnim splitskim sastavima poput DelfiniMladi batali (današnji Magazin) i grupi More.

- Oglasi -

Obitelj mu je uvijek bila na prvom mjestu

1973. godine počeo je otkrivati jazz glazbu, a od 1978. godine radio je kao studijski bubnjar u Jugotonu. Bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji, a  surađivao je s brojnim velikim glazbenim imenima poput Josipe LisacArsena DedićaDuška LokinaMiše KovačaIvice ŠerfezijeNede UkradenLjupke Dimitrovske i brojnim drugima.

Najveći financijski uspjeh mu je donijela pjesma Julie, koju je snimio s Danijelom Popovićem.Volio je reći kako je za četiri minute bubnjanja kupio stan.

80-ih godina prošlog stoljeća je otišao u Ameriku, gdje se zadržao dvije godine i završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku. Kao jedan od najboljih studenata i najbolji student iz Europe dobio je 1982. godine zelenu kartu za boravak u Americi, no zbog supruge Žarke i sinova Mile i Krešimira odlučio se vratiti u Hrvatsku.

Prije odlaska u Ameriku četiri godine je svirao udaraljke u HNK, a dirigirali su mu: Vjekoslav ŠutejNikša BarezaBardeliPapandopulo. Paralelno je snimao ploče i svirao u bendu Olivera Dragojevića i Meri Cetinić.

Na ideju da postane pjevač došao je 1986. godine kada je s Doris Dragović snimio duet ”U tebe se neću zaljubiti” na ploči ”Željo moja”. Izvođač koji je trebao s Doris otpjevati duet nije došao, a preslušavši snimku Jasmin je shvatio da nije samo talentirani bubnjar nego i dobar pjevač.

Prvu ploču izdao je 1987. godine u suradnji s Rajkom Dujmićem i s Stevom Cvikićem. Ploča je prodana u preko 50 000 primjeraka, a prvi veliki koncert imao je ubrzo u Lisinskom. Ploča ”Ljubio sam anđela” na kojoj je bio i hit “Umoran“, dosegnula je platinastu nakladu dok su uglavnom svi ostali albumi imali zlatnu tiražu.

Odbio služiti u JNA pa uzeo mikrofon u ruke

Stavros je surađivao s diskografskom kućom Ariol u Njemačkoj od koje je dobio ponudu da radi za njih kao studijski bubnjar, no obitelj mu je bila važnija od inozemne karijere. Povratkom u domovinu sa pratećom grupom Naranča odradio je preko 1500 koncerata.

Početkom rata dvije godine nije ništa snimao već se odmah prijavio u vojsku, ali kako nije imao vojnu obuku jer je odbio služiti JNA uzeo je mikrofon u ruke i odradio preko 500 humanitarnih koncerata za podizanje morala diljem domovine.

Kasnije je karijeru nastavio u suradnji s Tončijem Huljićem i Fedorom Boićem koji su, uz Rajka Dujmića i Stevu Cvikića, bili njegovi najvažniji suradnici.

Osim pjevanja Jasmin Stavros je bio poznat i kao strastveni ribolovac i skijaš, ali i nesuđeni nogometaš.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.