spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
98 %
1.6kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
8 °
Pon
13 °

Pristup 117,6 milijuna eura iz Europske unije dobiva 109 općina iz BiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Ukupno 109 općina iz BiH moći će početkom 2023. godine pristupiti prvim javnim pozivima iz novog programa Europske unije Interreg VI-A IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027., kojim je korisnicima iz triju država na raspolaganju 117,685.699 eura za projekte kojima će se poticati pametni, zeleni i uključivi razvoj prekograničnih regija, piše Večernji list BiH.

Radi se o programu iz IPA III fonda, a koji otvara brojne mogućnosti u razvoju lokalnih zajednica u BiH, koje će uz pomoć europskog novca, a uz suradnju s lokalnim zajednicama iz RH i Crne Gore, moći sudjelovati u projektima koji će voditi izravnom gospodarskom rastu, održivom razvoju, kao i provedbi niza reformi koje će u konačnici poboljšati ekonomsku i društvenu sliku gradova i općina. Suradnja Odlukama Europske komisije definirano je kako programsko područje obuhvaća 12 županija u Republici Hrvatskoj (Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zagrebačka županija), Distrikt Brčko i 109 općina u BiH, kao i 11 općina u Crnoj Gori, što je područje ukupne površine 87.453,95 km² s više od pet milijuna stanovnika.

- Oglasi -

Večernji list imao je uvid u detalje odluke EK u kojoj se precizira da programsko područje ima značajan potencijal i brojne prednosti, ali se suočava i s različitim izazovima koji utječu na održivi razvoj, kao što su klimatske promjene, degradacija životne sredine i prelazak na klimatski neutralnu ekonomiju. Stoga je naglasak novog programa upravo na unapređenju situacije u navedenim područjima, ali i snažnijem i učinkovitijem iskorištavanju potencijala, sve u cilju podizanja ekoloških standarda na višu razinu. Pritom je istaknuto i kako će rezultati programa doprinijeti postizanju ciljeva postavljenih Europskim zelenim planom, koje naglašava Program Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. S obzirom na potrebu dobre usklađenosti s već postojećim dokumentima, program je izravno povezan s Europskom strategijom za Dunavsku regiju (EUSDR) i Europskom strategijom za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

- Oglasi -

Prilikom planiranja programa vodilo se računa da isti bude u skladu s općim ciljem IPA III, a to je podrška korisnicima u usvajanju i primjeni političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi koje zahtijevaju ovi korisnici kako bi bili u skladu s vrijednostima Unije. Pred bosanskohercegovačkim lokalnim zajednicama stoga stoji velika prilika koju bi trebali navrijeme prepoznati i iskoristiti, vodeći pritom računa o specifičnostima razvoja svake od njih, ali se vodeći i idejama o dosezanju standarda razvoja lokalnih zajednica u Europskoj uniji, koje na prvom mjestu imaju upravo održivo gospodarstvo i pametno upravljanje resursima. Prvi poziv Objavljivanje prvog poziva za podnošenje projektnih prijedloga očekuje se početkom 2023., a pritom iz Europske komisije ističu kako će informacije o objavljivanju prvog poziva za podnošenje prijedloga projekata, kao i dokumentacija potrebna za prijavu projekta, biti dostupne na web-stranici programa. S obzirom na to da se radi o programu koji je dio Instrumenta pretpristupne pomoći IPA III u ukupnoj vrijednosti od 14 milijardi eura, valja naglasiti i neke specifičnosti ovoga fonda, koji će tražiti umijeće i sposobnost pisanja projekta kako bi isti dobili što snažniju podršku iz europske blagajne. U prijevodu, općine i gradovi u razdoblju koje je pred nama morat će usmjeriti fokus djelovanja svojih službi upravo na pripremne aktivnosti koje će voditi boljoj prepoznatljivosti interesa svake od njih u institucijama EU.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.