spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Provodi se istraživanje o strukturi zarada u Bosni i Hercegovini

- Oglasi -

Agencija za statistiku BiH, u suradnji sa Federalnim zavodom za statistiku FBiH i Republičkim zavodom za statistiku RS, provodi Pilot Istraživanje o strukturi zarada (ISZ) u Bosni i Hercegovini. Anketiranje, na uzorkom izabranim poslovnim subjektima/pravnim osobama u BiH, će trajati od 1. do 30. 4. 2022. godine, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Cilj istraživanja o strukturi zarada je da se dobiju međunarodno uporedivi podaci o zaradama, prema individualnim karakteristikama zaposlenih (zanimanje, spol, stupanj obrazovanja, starost, dužina staža, vrsta ugovora zaposlenog) i prema karakteristikama poslovnih subjekata (djelatnost, veličina i oblik svojine). Navedeni pokazatelji će biti od velikog značaja kako za poslovne subjekte tako i za eksterne korisnike podataka s obzirom na to da će po prvi put biti raspoloživi podaci o mjesečnim, godišnjim i najnižim zaradama te podaci o zaradama po spolu, zanimanju, djelatnosti, itd.

Referentna godina, za koju se prikupljaju podaci za Pilot Istraživanje o strukturi zarada, je 2021.

Statističke institucije garantiraju kako će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti osobnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i kako će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe, piše Fokus.ba.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.